Bartholin Kisti

Bartholin Kisti

Bartholin’in bezleri vajinal açıklığın her iki tarafında bulunan bezlerdir. Bu bezler vajinanın ıslanıp kayganlaşmasına yardımcı olan bir sıvı salgılarlar.

Bazen bu bezlerin açıklıkları tıkanarak ve sıvının bezin içinde kalmasına ve Bartholin’in kisti olarak adlandırılan genellikle ağrısız bir şişliğe neden olur. Kist içindeki sıvı enfekte olursa, Bartolin apsesi gelişir.

Bartholin kisti veya apsesi sık görülür. Bartholin kistinin tedavisi kistin boyutuna, kistin ne kadar ağrılı olduğuna ve kistin enfekte olup olmadığına bağlıdır.

Bartholin kistinin tek etkin tedavisi cerrahidir. Bir enfeksiyon meydana gelirse, antibiyotik kullanılır.

Belirtiler;

Bartolin Kisti enfekte olmamış ve küçükse, bunu farketmeyebilirsiniz. Kist büyürse, vajinal açıklığınızın yakınında bir şişlik veya kitle hissedebilirsiniz. Bu kist genellikle ağrısızdır, bazen hassas olabilir.

Bartholin kistinin enfeksiyonu birkaç gün gibi kısa bir süre içinde ortaya çıkabilir.

  • Vajinal açıklığın yakınında hassas, ağrılı bir şişlik
  • Yürürken veya otururken rahatsızlık
  • İlişki sırasında ağrı
  • Ateş

Bartholin kisti veya apsesi tipik olarak vajinal açıklığın sadece bir tarafında görülür.

Vajinal açıklığın yan tarafında, ağrılı bir yumrunuz varsa doktorunuzu arayın. Ağrı şiddetliyse, derhal doktorunuzdan randevu alın.

Ayrıca vajinal açıklığınızın yakınında yeni bir yumru bulursanız ve 40 yaşından büyükseniz derhal doktorunuzu arayın. Nadir olmasına rağmen, böyle bir şişlik kanser gibi daha ciddi bir sorunun işareti olabilir.

 Bartholin Kisti Nedenleri

Bartholin Bezinin ağzı vajina açıklığına bakar ve tıkandığında, sıvı bezin içine birikir ve kist oluşur.

Bartholin kisti enfekte olabilir ve apse oluşturur. Gonore ve klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara neden olan bakteriler ve E. Coli de dahil olmak üzere birçok bakteri enfeksiyona neden olabilir.

Komplikasyonlar; Bartholin kisti veya apsesi tekrar oluşabilir ve yeniden tedavi gerektirebilir.

Bartolin Kistini Önleme; Bartholin kistini önlemenin yolu yok. Bununla birlikte, daha güvenli seks uygulamaları (özellikle prezervatif kullanmak ) ve hijyen alışkanlıkları, kistin enfekte olmasını ve apse oluşumunu önlenmeye yardımcı olabilir.

 Bartholin Kisti Teşhisi

Jinekolojik muayene ile teşhis konur. Menopoz sonrası veya 40 yaş üstü kadınlarda kitleden biyopsi yapılmalıdır.

Bartholin Kisti Tedavisi

Bartholin kisti belirti veya semptomlara neden olmazsa tedavi gerektirmez. Tedavi, kistin büyüklüğüne, rahatsızlık düzeyine ve kistin enfekte olup olmamasına bağlıdır.

  • Cerrahi Drenaj: Enfekte veya çok büyük bir kisti boşaltmak için ameliyat gerekebilir. Kistin drenajı lokal anestezi veya sedasyon kullanılarak yapılabilir. 
İşlem için doktorunuz kistte küçük bir kesi yapar, boşalmasına izin verir ve ardından kesi içine küçük bir kauçuk tüp (kateter) yerleştirir. Kesiyi açık tutmak ve tam drenaj sağlamak için kateter altı hafta kadar yerinde kalır.
  • Antibiyotikler: Kist enfekte olmuşsa antibiyotik verilir.
  • Marsupializasyon: Kistin ağzı dışarıya ağızlaştırılır.

Bartholin Kist veya Absesine AgNO3 uygulaması sonrası kisti çıkarmak bilinen en iyi yöntemdir. Bu uygulama sonrası nüks oranı yok denecek kadar düşüktür.