Kadın Hastalıkları

Bir kadını bir kadın doğumcuya götüren gebelik dışındaki problemlerdir. Hastalarımız bize en sık vajinal akıntı, vajinal kanlı akıntı, genital bölge kaşıntısı, kasık ağrısı, karında şişlik, adetin dışında oluşan vajinal kanamalar, adet düzensizliği, adet görememe, vücutta kıllanma gibi sendromlar.

Çocuk sahibi olmak isteyipte gebe kalamama, cinsel ilişkide yaşanan kasık ağrısı, cinsel ilişki sonrası oluşan vajinal kanama, genital bölgede ağrılı veya ağrısız şişlik, cinsel ilişkiye girememe, idrar kaçırma, cinsel organının şeklinde sorun olduğunu düşünme ….. gibi daha nice şikayet ile başvururlar.

İşte bu şikayetlerin hangi sebeple oluştuğunun cevabını hastalarımıza verebilmemiz için Kadın Üreme Sistemi hastalıklarını yani Jinekolojiyi iyi bilen bir Jinekolog olmamız gereklidir.

Çünkü basit bir vajinal akıntı veya bazılarının hazımsızlık olarak değerlendirebileceği basit bir karın şişliği ; çok önemli bir Kadın Hastalığının habercisi olabilir.

 Kadın Hastalıkları

Kadın Hastalıkları Vajinitler, Myomlar, Yumurtalık Kistleri, Rahim Ağzı Yaraları, Kadın Üreme Sistemi Kanserleri, Genital Siğiller, Anormal Vajinal Kanamalar ve sebep olan patolojiler … ve dahalarını içerir.

Sadece 15-20 dakikanızı ayırdığınız bir Ultrason eşliğinde yapılan bir Jinekolojik Muayene ve bu esnada alınan bir SMEAR TEST hayatınızın akışını % 100 iyi yönde değiştirip, hayatın size tatsız sürprizler hazırlamasını engeller.

SEVGİLİ KADINLAR LÜTFEN!!!!! ŞİKAYETİNİZ OLMADAN DA JİNEKOLOJİK MUAYENE ALIŞKANLĞI EDİNİN.

BANA İNANIN BU SİZİN İÇİN EN İYİSİDİR.

 Genital Bölge Kadın Hastalıkları

Genital Bölgede (VULVADA) Şişlik Yapan Durumlar Kadın genital sisteminin dışarıdan görülen kısmına Vulva denilir. Vulva külodun altında kalan kıllı bölge, büyük ve küçük dudaklar, klitoris ve vajina girişinin olduğu bölgeden oluşur.

Kadınların vulva hastalıklarından kaynaklanan başvuru şikayetleri en sık vulvada kaşıntı, vulvada ülserasyon(yani vulva üzerinde yaralar ve lezyonlar oluşması), vulvada renk değişimleri ve vulvada şişlik olmaktadır. Vulvada şişlik ile giden hastalıklar şunlardır;

Travmatik Hematomlar: Zengin kan damarlarına sahip olan vulvada travma sonucu doku altında hematomlar oluşur. Örneğin Epizyotomi sonrası büyük hematomlar oluşabilir.

Varisler: Vulvadaki zengin ven yapıları özellikle gebelikte çok şişip belirgin hale gelebilir.

İnklüzyon Kistleri: Vulvanın en sık görülen küçük epitelial kistleridir. İçinde yağlı görünümde kokulu, hücresel atıklardan oluşmuş bir madde vardır. Küçük ve asemptomatiktirler. Çoğu yağ kanallarının tıkanmasından oluşmakla birlikte, travma ya da epizyotomi sonrası dikiş atılması ile de gelişebilir.

Sebase Kistler( yağ bezlerinin kistleri): Yağ bezlerinin kanallarının tıkanması sonucu gelişir. Genellikle şikayete oluşturmazlar. Eğer enfekte olurlarsa boşaltılmaları gerekebilir.

Ter bezleri kistleri: Ergenlik sonrası aktifleşen bu bölgedeki ter bezleri tıkanırsa oluşur. Fox-Fordyce Hastalığı.

Kadın Hastalıklarındaki Farklılıklar

Bartholin Bezi Kistleri ve Abseleri : Bartolin bezinin kanalı tıkanırsa kist, enfekte olursa abse oluşur. Kist olarak kalırsa yalnızca şişlik şikayeti olurken, kist enfekte olursa abseleşir ve dayanılmaz ağrılı şişlik oluşur. Enfeksiyon nedenleri genellikle N.Gonore ve C.Trachomatis’tir. Uygun antibiotikler verilip durum sakinleştirilir ve sonra Cerrahi işlem ile tedavi yapılır.

Nuck Kanalı kisti: Ligamentum rotundum peritonla birlikte inguinal kanala girerek labium majusta dağılır. Periton eğer bu noktada ligamentten ayrılırsa içine sıvı dolarak kistik yapı haline gelir.

Fibrom/lipom: Bağ ve yağ dokusundan köken alan iyi huylu tümörlerdir. Hidradenom: Vulvadaki ter bezlerinden kaynaklanır ve büyük dudakların iç yüzünde yerleşir. Tedavisi eksizyondur. Mikroskobik olarak yanlışlıkla adenokanser tanısı konabilir. Çok dikkatli olmak gereklidir.

Hemanjiom: Üç formda görülür.

  1. Hemanjiom: Kiraz şeklinde genellikle küçüktür ve görünümü karakteristiktir.
  2. Angiokeratom: Yaklaşık 5 mm boyutlarında daha koyu lezyonlardır. Hızlı büyüyorsa ve teşhis kesin değilse biyopsi alınmalıdır.
  3. Pyojenik Granülom: Özellikle gebelikte labiumda kapiler proliferasyon ile gelişen vulvanın en büyük ve en semptomatik hemanjiomudur. Kanama, kronik akıntı ve infeksiyon görülebilir.

Nörofibrom: Yaygın Nörofibromatozis ( Von Recklinghausen hastalığı) ile beraber Ya da tek başına polipoid lezyon olarak bulunur. Sinir kılıfından çıkan küçük lezyonlardır. Genellikle şikayet oluşturmazlar. Çok sayıda olurlarsa seksüel disfonksiyona neden olurlar. Nevüs: Derideki mavi- siyah renkli halk arasında ben denilen lezyonlardır. Kanayıp kaşıntı yaparlarsa çıkarılması gerekebilir.