Menoraji (Aşırı Adet Kanaması)

Menoraji, anormal derecede ağır veya uzun süreli kanaması olan adet dönemleri için kullanılan tıbbi terimdir. Ağır adet kanaması endişe verici bir durum olmasına rağmen, çoğu kadın menoraji olarak tanımlanacak kadar ciddi kan kaybı yaşamaz.
 
Menorajiniz varsa normal aktivitelerinizi sürdüremezsiniz çünkü çok fazla kan kaybı ve krampınız olur. Adet kanamanızın çok fazla olduğunu düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşun. Menoraji için birçok etkili tedavi vardır.
Menoraji belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:
•Ard arda birkaç saat boyunca her saat bir veya daha fazla hijyenik ped veya tampon değiştirme
 
•Adet kanamanızı kontrol etmek için çift ped kullanmaya ihtiyaç duymak
 
•Gece boyunca bir kaç kez ped değiştirmek için uyanma ihtiyacı
 
•Bir haftadan daha uzun süre kanama
 
•Kan pıhtıları ve parçaların dökülmesi
 
•Yoğun menstrüel kanama nedeniyle günlük aktivitelerin kısıtlanması
 
•Yorgunluk, halsizlik veya nefes darlığı gibi anemi belirtileri
•Vajinal kanama ile her saat başı bir ped veya tampon tamamen ıslanıyorsa
 
•Menstrüel periyotlar arasında kanama veya düzensiz vajinal kanama varsa
 
•Menopoz sonrası herhangi bir vajinal kanama olduysa
 
MUTLAKA BİR KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM UZMANINA
BAŞVURMALISINIZ.
Bazen, ağır adet kanamasının nedeni bilinmemekle birlikte bazı durumlar menorajiye neden olabilir.
 
Yaygın nedenler arasında şunlar bulunur:
 
Hormon dengesizliği: Normal bir adet döngüsünde, östrojen ve progesteron hormonları arasındaki denge, adet sırasında dökülen rahim zarı epitelinin (endometrium) kalınlaşmasını düzenler. Eğer bir hormon dengesizliği meydana gelirse, endometrium aşırı gelişir ve sonunda ağır adet kanaması yoluyla dökülerek dışarı atılır.
 
Polikistik over sendromu (PKOS), obezite, insülin direnci ve tiroid problemleri gibi bir takım koşullar hormon dengesizliklerine neden olabilir.
 
Yumurtalıkların işlev bozukluğu: Yumurtalıklar bir adet döngüsü sırasında yumurtlayamazsa, normal adet döngüsü sırasında olduğu kadar progesteron hormonu üretemez. Bu durum hormon dengesizliğine yol açar ve menoraji ile sonuçlanabilir.
 
Myomlar yani Uterus fibroidleri: Uterusun bu iyi huylu tümörleri genellikle doğurganlık yıllarında ortaya çıkar. Uterin fibroidlerden kaynaklanan kanamalar başka sebeplerden kaynaklı menorajilerden de ağır olabilir.
 
Polipler: Endometrial polipler, rahim zarında küçük, iyi huylu büyümeler olup ağır veya uzun süreli adet kanamasına neden olabilir.
 
Adenomyozis: Endometrium (Rahim zarı) tabakasının uterusun düz kas tabakası içine gömülmesi ile meydana gelen ve sıklıkla ağır kanamaya ve ağrılı
dönemlere neden olan bir durumdur.
 
Rahim İçi Araç (RİA): Menoraji, genellikle doğum kontrolü için hormonal olmayan, bakırlı plastik rahim içi araçları kullanmanın iyi bilinen bir yan etkisidir. Böyle bir durumda Doktorunuz alternatif korunma yöntemlerini seçmenizde yardımcı olacaktır.
 
Hamilelik komplikasyonları: Düşük nedeniyle ağır bir vajinal kanama olabilir. Hamilelik sırasında ortaya çıkan ağır kanamanın diğer bir nedeni de, plasentanın rahim ağzına yakın yerleşimi yani plasenta previa durumudur .
 
•Kanser: Uterin kanser ve rahim ağzı kanseri aşırı vajinal kanamaya neden olabilir.
 
•Kalıtsal Kanama Bozuklukları: Bazı kanama bozuklukları örneğin von Willebrand’s hastalığı, önemli bir kan pıhtılaşma faktörünün eksik veya bozuk olduğu bir durumdur ve anormal adet kanamasına neden olabilir.
 
•İlaçlar: Anti-enflamatuar ilaçlar, östrojen ve progestinler gibi hormonal ilaçlar ve warfarin (Coumadin) veya enoxaparin (Lovenox) gibi antikoagulanlar dahil olmak üzere bazı ilaçlar ağır veya uzun süreli kanamalara katkıda bulunabilir.
 
•Diğer tıbbi durumlar: Karaciğer veya böbrek hastalığı da dahil olmak üzere diğer bazı tıbbi durumlar menoraji ile ilişkili olabilir.
Risk faktörleri yaşa ve menorajinizi açıklayabilecek başka tıbbi durumlara sahip olup olmadığınıza göre değişir. Normal bir döngüde, bir yumurtanın yumurtalıklardan salınması, vücudun progesteron üretimini teşvik eder; bu, periyotları düzenli tutmaktan en fazla sorumlu olan kadınlık hormonudur. Yumurtanın salınmaması durumunda, yetersiz progesteron ağır adet kanamasına neden olabilir.
 
Ergen kızlarda menoraji tipik olarak anovülasyona bağlıdır. Ergen kızlar, özellikle ilk adet döneminden (menarş) sonraki ilk yıldaki açılma döngüsüne yatkındır. Yaşlı üreme çağındaki kadınlarda menoraji tipik olarak fibroidler, polipler ve adenomiyozis dahil olmak üzere uterus patolojisine bağlıdır. Bununla birlikte, rahim kanseri, kanama bozuklukları, ilaç yan etkileri ve karaciğer veya böbrek hastalığı gibi diğer problemler göz ardı edilmelidir.
Aşırı veya uzun süreli adet kanaması, aşağıdakiler dahil diğer tıbbi durumlara yol açabilir:
 
Anemi: Menoraji dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını azaltarak kan kaybına neden olabilir. Dolaşımdaki kırmızı kan hücrelerinin sayısı, kırmızı kan hücrelerinin dokulara oksijen taşımasını sağlayan bir protein olan hemoglobin ile ölçülür. Demir eksikliği anemisi, vücudunuz daha fazla hemoglobin yapmak için demir depolarınızı kullanarak, kırmızı kan hücrelerinde oksijen taşıyabilen kayıp kırmızı kan hücrelerini telafi etmeye çalışırken ortaya çıkar. Menoraji, demir eksikliği anemisi riskini artıracak kadar demir seviyelerini düşürebilir. Belirti ve semptomlar arasında soluk cilt, halsizlik ve halsizlik bulunur. Diyet demir eksikliği anemisinde rol oynamasına rağmen, sorun ağır adet dönemleri ile karmaşıktır.
 
Şiddetli Acı: Ağır adet kanaması ile birlikte, ağrılı adet krampları (dismenore) olabilir. Bazen menoraji ile ilişkili kramplar tıbbi değerlendirme gerektirecek kadar şiddetlidir.
Doktorunuz tıbbi geçmişinizi ve adet döngülerinizi soracaktır . Kanamalı ve kanamasız günlerin bir günlüğünü tutmanızı isteyebilir. Doktorunuz fizik muayene yapabilir ve bir veya daha fazla test veya prosedür isteyebilir:
 
Kan testleri: Amaç demir eksikliği anemisi ,tiroid hastalıkları veya kanın pıhtılaşma anormallikleri gibi diğer durumları değerlendirmektir.
 
Pap testi: Bu test, rahim ağzındaki hücreler toplanarak enfeksiyon, iltihaplanma, kanserli veya kansere neden olabilecek hücre değişiklikleri tespit etmek için yapılır.
 
Endometrial biyopsi: Doktorunuz, bir patolog tarafından incelenmek üzere Rahim zarınızdan bir doku örneği alabilir.
 
Ultrason: Bu görüntüleme yöntemi rahim, yumurtalıklar ve pelvisinizin görüntülemek için kullanılır. İlk testlerinizin sonucuna dayanarak, doktorunuz aşağıdakileri içeren ek testler önerebilir:
 
Sonohisterografi. Bu test sırasında vajina ve serviksiniz yoluyla bir tüpten rahim içine bir sıvı enjekte edilir. Doktorunuz daha sonra rahim zarındaki problemleri aramak için ultrason kullanır.
 
Histeroskopi: Doktorunuz uterusunuzun içini görmek için vajinanız ve rahim ağzınızdan ince, ışıklı bir aleti rahminize yerleştirir. Doktorlar menoraji teşhisi konusunu ancak diğer menstrüel bozuklukları, tıbbi durumları, ilaçları ve bu durumun olası nedenlerini dışladıktan sonra emin olabilirler.

İlaçlar

Steroidal olmayan antienflamatuar ilaçlar (NSAID’ler): İbuprofen veya naproksen sodyum gibi NSAID’ler, adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur. NSAID’ler ağrılı adet kramplarını (dismenore) hafifletmek gibi ek bir avantaj sağlar.
 
Traneksamik asit: Traneksamik asit adet kan kaybını azaltmaya yardımcı olur ve sadece kanama sırasında alınması gerekir.
 
Oral kontraseptifler: Doğum kontrolünün yanı sıra, oral kontraseptifler adet döngüsünü düzenlemeye yardımcı olabilir ve aşırı veya uzun süreli adet kanaması ataklarını azaltır.
 
Oral progesterone: Progesteron hormonu, hormon dengesizliğinin düzeltilmesine ve menorajinin azaltılmasına yardımcı olabilir.
 
Hormonal RİA (Liletta, Mirena):Bu rahim içi araç, rahim zarını ince kılan ve adet kan akışını ve krampı azaltan levonorgestrel adı verilen bir progestin salınımı sağlar. Hem doğum kontrolü sağlar hem de aşırı kan kaybını engellemiş olur. Menorajinize bağlı aneminiz varsa, doktorunuz düzenli olarak demir takviyesi almanızı önerebilir. Demir seviyeniz düşükse ancak henüz anemik değilseniz, anemik hale gelinceye kadar beklemekten ziyade demir takviyelerine başlayabilirsiniz.
 

Prosedürler

Medikal tedavi başarısız olursa menoraji için cerrahi tedaviye ihtiyacınız olabilir. Tedavi seçenekleri şunları içerir:
 
Dilatasyon ve kürtaj (D&C): Bu prosedürde, doktorunuz rahim ağzınızı açar (genişletir) ve sonra adet kanamasını azaltmak için rahminizin iç kısmından dokuları sıyrır veya kazır. Bu prosedür sıklıkla akut veya aktif kanamayı başarılı bir şekilde tedavi
 
Uterin arter embolizasyonu: Menorajisine fibroidlerin neden olduğu kadınlar için bu prosedürün amacı uterus arterlerini bloke ederek ve kan akımını keserek uterustaki herhangi bir fibroidin küçültülmesidir. Uterin arter embolizasyonu sırasında cerrah, uyluktaki büyük arterden (femoral arter) bir kateteri geçirir ve rahim damarlarınıza, fibroide kan akışını azaltan materyaller enjekte eder.
 
Odaklanmış ultrason ameliyatı: Uterin arter embolizasyonuna benzer şekilde, odaklanmış ultrason cerrahisi, fibroidleri küçülterek fibroidlerin neden olduğu kanamayı tedavi eder. Bu prosedür fibroid dokusunu yok etmek için ultrason dalgalarını kullanır. Bu işlem için gerekli hiçbir kesi yoktur.
 
Miyomektomi: Bu prosedür uterus fibroidlerinin cerrahi olarak çıkarılmasını içerir. Fibroidlerin büyüklüğüne, sayısına ve konumuna bağlı olarak, cerrahınız açık karın ameliyatı kullanarak, birkaç küçük insizyon (laparoskopik) veya vajina ve serviks yoluyla (histeroskopik olarak) miyomektomiyi yapmayı seçebilir.
 
Endometrial ablasyon: Bu prosedür, endometriyumun tahrip edilmesini içerir. İşlem, dokuyu yok etmek için endometriuma uygulanan bir lazer, radyofrekans veya ısı kullanır. Endometrial ablasyon sonrası kadınların çoğu daha hafif adet dönemleri olur.Endometrial ablasyon sonrası gebelikte, ablasyon ile ilişkili bir çok komplikasyon oluşur. Endometrial ablasyon yapıldıysa, menopoza kadar güvenilir veya kalıcı kontrasepsiyon kullanılması önerilir.
 
Endometrial rezeksiyon: Bu cerrahi prosedür uterusun astarını çıkarmak için elektrocerrahi bir tel halkası kullanır. Hem endometrial ablasyon hem de endometrial rezeksiyon, çok ağır adet kanaması olan kadınlara yarar sağlar. Bu işlemden sonra gebelik önerilmemektedir.
 
Histerektomi: Rahim Rahim ağzı ile birlikte çıkarılır. Kısırlığa neden olan ve adet dönemlerini sona erdiren kalıcı bir işlemdir. Histerektomi anestezi altında yapılır ve hastanede kalmayı gerektirir. Yumurtalıkların ek olarak çıkarılması (iki taraflı ooforektomi) erken menopoza neden olabilir. Bu cerrahi işlemlerin çoğu ayaktan tedavi bazında yapılır. Genel bir anesteziye ihtiyacınız olsa da, muhtemelen aynı gün eve gidebilirsiniz. Abdominal myomektomi veya histerektomi genellikle hastanede kalmayı gerektirir. Menoraji, tiroid hastalığı gibi başka bir durumun bir işareti olduğunda, bu durumun tedavisi genellikle başarı ile sonuçlanır.