Kürtaj

 Kürtaj

Bir sabah bulantı ile uyandınız. Doğru tuvalete gittiniz. Biraz çıkardınız veya çıkarmaya çalıştınız. Sonra rahatlamak için elinizi yüzünüzü yıkadınız. Yatağınıza tekrar yattınız ve düşünmeye başladınız; “ Yediklerimden mi etkilendim? Yoksa üşüttüm mü ?diye. Bugünü biraz biraz keyifsiz geçirdiniz. Eve geldiniz kendinizi her zamankinden yorgun ve halsiz hissediyorsunuz. Hafif bir şeyler yedikten sonra erkenden uyuyup kaldınız. Sabah oldu. Tanrım yine o bulantı!!!

Yine tuvalete koştunuz….. Niçin her sabah bulantı ile kalktığınızı merak etmeye başladınız???? Kendinizi toparladıktan sonra hemen en yakındaki bir eczaneye gebelik testi almak için koşarak gittiniz. Yolda giderken adetinizin gününün üç gün geciktiğini hesap ettiniz.

 Kürtaj kararı…

Yoğun iş temposu, günlük meşguliyetler sizin bu durumu gözden kaçırmanıza sebep oldu. Testi alıp eve geldiniz. Bir iki damla idrar ile testi yaptınız….. Çift çizgi!!!! Gebesiniz…….. Fakat “Bir bebek için hiç de uygun bir zaman değil” diye düşündünüz. Sıkıntılı bir şekilde şimdi ne yapacağınızı düşünürken, birden aklınıza “bizi aramak” geldi.

Ve bize sordunuz “ İstenmeyen bir gebeliğim var. Ne yapabilirim?” Biz size öncelikle gebeliğinizin gerçekten var olup olmadığını, var ise kaç haftalık olduğunu, bu durumlarda karşılaştığımız diğer bir sorun olan Dış Gebelik olup olmadığının tespiti için muayene etmek üzere muayenehanemize davet ediyoruz. Muayenenizi yaptık.

Gebeliğinizi tespit ettik. Gebeliğinizi devam ettirmek istemediğinizi söylediniz. Ve size yasaların tanıdığı hak doğrultusunda 10. Gebelik Haftasına kadar olan istenmeyen gebeliklerinizi sonlandırabilirsiniz. Gebeliğinizi sonlandırmaya emin olup olmadığınızı, doğurmayı düşünüp düşünmediğinizi, şartlarınızı bir daha gözden geçirdikten sonra “son kararınız” olup olmadığını öğrenip size “Kürtaj” hakkında gereken tüm bilgileri veririz.

stock-image-441368798-xl-2015
stock-image-348827728-xl-2015

Kürtaj Nedir?

Kürtaj: İstenmeyen gebeliklerin rahim dışına boşaltılma işlemidir. Ülkemizde yasalarımıza göre kürtaja gebeliğin 10.haftasına kadar müsaade edilir. Kullanılacak olan kürtaj işleminin türünü, gebeliğin kaçıncı haftada olduğunu saptamamızla belirleriz.

Bir kürtaj işlemine başlamadan önce gebeliğin normal yerinde yani uterusta olup olmadığını belirlemek için bir ultrason yapmak gerekir. Bazen biz Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı hekimler ; ektopik gebelik (dış gebelik), mol hidatiform (üzüm gebeliği) veya sadece bir yanlış yapılmış test nedeniyle kendini gebe sanan ve aslında yalnızca başka bir nedene dayalı adet gecikmesi olan bir hasta ile karşılaşabiliyoruz.

İşte tüm bunlar için bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı tarafından yapılacak olan iyi bir ultrasonografik inceleme herşeyde olduğu Kürtaj’da da olmazsa olmaz şartlardan en başta gelenidir.

Antalya Kürtaj Fiyatları

Kürtaj fiyatları gebeliğin haftasına göre değişiklik gösterse de ; önceliğimiz her zaman Hasta Sağlığı, Hijyeni, Konforu ve Mahremiyeti olmuştur. EN İYİ HİZMETİ EN UYGUN FİYATA SAĞLAMAYI GARANTİ EDEN BİR ANLAYIŞ İLE ÇALIŞMANIN GURURUNU YILLARDIR TAŞIMAKTAYIZ.

Sağlığınız İçin Senede 1 Kez Muayene Olmayı Unutmayınız.

Kürtaj

Kürtajın Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

Uygun hijyenik şartlarda, genel anestezi ile ve en önemlisi de bu işte iyi yetişmiş uzman bir hekim tarafından yapılıyorsa çok ciddi bir problemle karşılaşılmaz. Literatürde de belirtildiği gibi anesteziye bağlı kürtajın yan etkileri bulantı, kusma, sersemlik, baş dönmesi, uyku hali gibi şikayetler görülebilir.

İşleme bağlı olarak ta kürtajın yan etkileri ; kasık ağrısı, vaginal kanama, perforasyon, serviks ve uterus yaralanmaları, yine uygun hijyenik şartlarda yapılmamış kürtajlar sonrası gelişebilecek pelvik enfeksiyonlar, yine bu işi dikkatli ve tecrübeli bir şekilde yapamayan kişilerce kürtaj yapıldığında rahim içinde gebelik materyalinden bir parça kalması kürtajın dünyada görülen en sık komplikasyonlarıdır.

Bir hususu gurur ve mutlulukla ifade etmeliyim ki; HER ZAMAN ÖNCELİĞİMİZ ; HASTA SAĞLIĞI, HİJYENİ, MAHREMİYETİ VE KONFORU OLMUŞTUR. Çok şükür ki şimdiye kadar hiçbir hastamızda ciddi bir yan etki ve kürtajın riskleri durumunu yaşamadık. Mesleğimizi yaparken en büyük motivasyonumuz ; şifaya kavuştuğu için bize sevgi ve güler yüzle geri dönen hastalarımızdır.

stock-image-273151766-xl-2015
stock-image-343628146-xl-2015

Kürtaj Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hastalarımızın yapılan her türlü cerrahi girişimden sonra tam olarak iyileşebilmeleri için her zaman bizimle işbirliği içinde olmaları gerekmektedir. Cerrahi bir işlem ne kadar hijyenik yapılırsa yapılsın.

Ne kadar iyi ve gelişmiş teknikler kullanılırsa kullanılsın eğer operasyon sonrası hastalarımız kendilerine yapılan öneriler doğrultusunda hareket etmezlerse istenilen sonuçlar alınmakta zorlanılır.

Biz kürtaj sonrası hastalarımıza;

15 gün bazı şeylere dikkat etmeleri konusunda uyarılar yapıyor,işlem sonrası için mutlaka proflaktik yani koruyucu antibiyotik ve analjezik yani ağrı kesici tedavi uyguluyoruz.

15 gün cinsel ilişkiye ara verdirilir.

15 gün ayakta duş önerilir.

15 gün oturarak veya küvette banyo önerilmez.

15 gün Deniz, Havuz, Hamam, Sauna gibi mikrop kapabileceği yerlere gitmesi önerilmez.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

Vakum Kürtaj yani Aspirasyon nasıl yapılır?

Aspirasyon ilk 6 ila 16 hafta gebelikleri boşaltmak için yapılan cerrahi kürtaj işlemidir. Bu kürtaj işlemi ayrıca Emme Aspirasyon, Emme Küretaj veya Vakum Aspirasyon olarak da adlandırılabilir. Bizim ülkemizde Kürtaj’ın YASAL olarak yapılabilmesi için gebelik yaşının 10 haftayı geçmemiş olması gerekmektedir.

Kürtaj hastaya Litotomi pozisyonu dediğimiz ; bacaklarını açıp dizlerini hafif kırarak ve sırt üstü yatmak suretiyle alınan pozisyonda jinekolojik muayene masasında yapılır. Önce hastaya halk arasında narkoz olarak bilinen aslında hafif bir sedasyon yani uyku veren anestezi damar yolu ile verilir. Bununla beraber hastamıza ağrı kesici ilaçlar da uygularız ki kürtaj sonrasında hasta hiçbir şekilde ağrı duymasın.

Hastamın sağlığı ve konforu benim için herşeyden önceliklidir. HİJYEN sağlık koşullarının başında geldiği için kürtajın yapıldığı muayenehanemin son derece hijyenik olmasına ve kürtaj sırasında kullanılan tüm aletlerin steril olmasına büyük bir hassasiyet gösteririm. Dış genital bölgenin tüm ameliyathanelerde de kullanılan İYOT lu bir dezenfektan ile temizlenmesini takiben , spekulum dediğimiz bir alet yardımıyla vajinaya girilir ve rahim ağzı görünür hale gelir.

Bazen hastalarımızın küçük sayıda bir kısmı genel anestezi ile kürtaj istemez ve biz o hasta grubumuza lokal anestezi ile kürtaj uygularız ki bu durumda sadece serviks dediğimiz rahim ağzına bir uyuşturma yapmış oluruz. Öncelikle vajina içini de dezenfekte ettikten sonra Tek Dişli Tenakulum denilen aletle rahim ağzından nazikçe tutup normalde mobil yani hareket edebilen bir organ olan rahim ağzını sabit şekilde durmasını sağlarız.

Lokal Anestezik dediğimiz bir maddeyi bu uyuşturma için serviks’e bir enjektör yardımıyla veririz. Genel anestezi ile yapılan kürtajlarda bu serviks’e lokal anestezik madde verilmesi işlemi yapılmaz. Sonra Tek Dişli Tenakulum aletiyle sabitlediğimiz serviks’in içindeki rahim içine doğru giden ve ancak 1-2 mm’yi bulan ENDOSERVİKAL KANAL’ı, HEGAR BUJİ’leri dediğimiz ve inceden kalına doğru numaralarla dizdiğimiz steril aletler yardımıyla genişletiriz.

Bu işleme ENDOSERVİKAL KANAL DİLATASYON’u denir ki bu işlem yapılamazsa rahim içindeki gebeliğe ulaşmak mümkün olmaz. Kürtaj sırasında en çok görülen komplikasyonlarından biri olan Perforasyon yani rahim delinmesi işte bu DİLATASYON AŞAMASINDA meydana gelir ki çok dikkatli, hassas, dengeli ve yeteri kadar kuvvet harcanması gereken, çok kontrollü olunması gereken ve bu işi çok tecrübeyle ve donanımla yapan bir uzman hekim tarafından yapılması gereken bir işlemdir.

Gurur ile söyleyebilirim ki şimdiye kadar hiç böyle kötü bir şey başıma gelmedi. Hiçbir hastanın ve meslektaşımın başına gelmemesi en büyük temennilerimden biridir. Dilatasyon başarıyla gerçekleştirildikten sonra, karman kanülü denilen ve Karman Enjektörü adlı bir VAKUM cihazına bağlı uzun bir plastik tüp, fetus ve plasentayı rahim dışına boşaltmak için rahim içine yerleştirilir.

Bu prosedür genellikle bizim kliniğimizde 10-15 dakika kadar sürer. İşlem sonrası yaklaşık 30-45 dakika dinlendikten sonra hastamızı en sağlıklı şekilde normal hayatına dönmek üzere sevgi ve şefkatle uğurlarız.