Genital Siğiller

 Genital Siğil Nedir?

Genital siğiller, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların en yaygın türlerinden biridir. Neredeyse cinsel açıdan aktif olan tüm insanlara, yaşamları boyunca bir noktada genital siğillere neden en az bir tür HPV yani İnsan Papilloma Virusu bulaşacaktır. Kadınlarda genital siğil gelişimi erkeklerden biraz daha fazladır.

Genital siğiller küçük yumrular veya karnabahar benzeri görünümde olabilirler. Çoğu durumda, siğiller görülemeyecek kadar küçüktür. Vücudunuzda başka yerde görülen siğiller gibi, genital siğiller de insan papilloma virüsünden (HPV) kaynaklanır. Bazı genital HPV tipleri genital siğillere, bazıları HPV tipleri de kansere neden olabilir. Aşılar, bazı genital HPV tiplerine karşı korunmaya yardımcı olabilir.

stock-image-437737208-xl-2015

 Genital Siğil Belirtileri

Kadınlarda, vulvada, vajinanın duvarlarında, dış genital organlarla anüs arasındaki alanda, anal kanalda ve servikste genital siğiller görülebilir.

Erkeklerde penis, skrotum veya anüste oluşabilir. Genital siğiller, enfekte bir kişiyle oral cinsel teması olan bir kişinin ağzında veya boğazında da gelişebilir.

Genital siğiller belirti ve semptomları şunları içerir:

  • Genital bölgenizdeki küçük, ten rengi veya gri renkte lezyonlar
  • Karnabahar benzeri lezyonlar
  • Genital bölgenizde kaşıntı veya rahatsızlık
  • İlişki ile kanama

Bazen genital siğiller o kadar küçük ve düz olabilir ki çıplak gözle görülemezler, bazen de genital siğiller büyük kümeler halinde çoğalabilir.

Siz veya eşiniz genital bölgede şişlikler veya siğiller gelişirse bir doktora başvurmalısınız.

 Genital Siğil Nedenleri

Genital siğillere İnsan papilloma virüsü (HPV) neden olur. Özellikle genital bölgeyi etkileyen 40’tan fazla farklı HPV tipi vardır. Genital HPV cinsel ilişki yoluyla yayılır. Çoğu durumda, bağışıklık sisteminiz genital HPV’yi öldürür ve asla enfeksiyonun belirtileri veya semptomlarını geliştirmezsiniz.

 Genital Siğil Risk Faktörleri

Halk sağlığı için yapılan bilimsel araştırmalar cinsel olarak aktif olan insanların hemen hepsinin yaşamları boyunca bir noktada en az bir tür HPV ile enfekte olacağını tahmin ediyor.

HPV ile enfekte olma riskini artırabilecek faktörler şunlardır:

  • Birden fazla partnerle korunmasız seks yapmak

  • Cinsel yolla bulaşan başka bir enfeksiyon geçirmiş olmak

  • Cinsel geçmişini bilmediğin bir eşle seks yapmak

  • Genç yaşta cinsel olarak aktif olmak

stock-image-441368798-xl-2015
stock-image-280431500-xl-2015

Genital Siğil Komplikasyonları

Genital siğil komplikasyonları şunlardır:

  • Kanser: Rahim ağzı kanseri, genital HPV enfeksiyonu ile yakından ilişkilidir.

Bazı HPV tipleri, vulva kanseri, anüs kanseri, penis kanseri ve ağız – boğaz kanseri ile de ilişkilidir.

İnsan papilloma virüsü enfeksiyonu her zaman kansere yol açmaz, ancak özellikle HPV’nin daha yüksek riskli türlerine yakalandıysanız kadınların düzenli Pap testleri yaptırması çok önemlidir.

  • Hamilelikteki Sorunlar: Genital siğiller hamilelik sırasında sorunlara neden olabilir. Siğiller büyüyüp yayılabilir ve idrara çıkmayı zorlaştırabilir. Vajinal duvardaki siğiller, doğum sırasında vajinal dokuların gerilme yeteneğini azaltabilir. Vulvada veya vajinadaki büyük siğiller doğum sırasında gerildiğinde kanama yapabilir. Genital siğilleri olan bir anneden doğan bir bebek boğazında siğiller gelişebilir. Bebeğin hava yolunun siğillerden temizlenmesi için ameliyat olması gerekebilir.

 Genital Siğilden Korunma

Her seksüel ilişkide prezervatif kullanmak, genital siğillere yakalanma riskini önemli ölçüde azaltabilir. Prezervatif kullanımı riskini azaltsa da yüzde yüz etkili bir yöntem değildir. Prezervatif kullanımına rağmen HPV bulaşabilir.

Genital Siğilden Korunmak için Aşılanma

Gardasil olarak bilinen bir aşı, kansere neden olan dört HPV suşuna karşı koruma sağlar ve genital siğilleri önlemek için kullanılır.

2014 yılında, ABD Gıda ve İlaç Dairesi, dokuz HPV suşuna karşı koruyan Gardasil 9 adlı bir aşıyı onayladı.

Cervarix adı verilen başka bir aşı, rahim ağzı kanserine karşı ve genital siğillere karşı korur.

Amerikan Ulusal Bağışıklama Uygulamaları Danışma Komitesi, 11 ve 12 yaşlarından itibaren kız ve erkek çocuklar için rutin HPV aşısı yapılmasını önermektedir.

Bu aşılar, çocuklara cinsel olarak aktif hale gelmeden önce vermeleri halinde en etkilidir. Araştırmalar, HPV aşısı yapılan kişilerin, genital siğil olma riskini yüzde 50’ye kadar azaltabildiğini göstermiştir.

Aşıların yan etkileri genellikle hafiftir ve enjeksiyon bölgesinde (üst kol), baş ağrıları, düşük dereceli ateş veya grip benzeri semptomlarda ağrı içerir. Bazen baş dönmesi veya bayılma, özellikle ergenlerde, enjeksiyondan sonra ortaya çıkar.

stock-image-415666040-xl-2015
stock-image-378454194-xl-2015

Genital Siğil Teşhisi

Genital siğilleri tespit etmek genellikle zor olduğundan, doktorunuz siğilleri beyazlatmak için cinsel organlarınıza hafif bir asetik asit çözeltisi uygulayabilir. Daha sonra, onları özel bir büyüteç aleti olan Kolposkop ile görebilir.

 Genital Siğil Testi

  • Smear Testi: Kadınlar için, genital siğillerin veya vajinal kanserin erken belirtilerinin vajinal ve servikal değişikliklerinin tespit edilmesine yardımcı olabilecek düzenli pelvik muayeneler ve Smear testlerinin yapılması önemlidir ki bu genital HPV enfeksiyonunun olası bir komplikasyonudur.

Smear testi alırken doktor vajinayı açık tutmak için spekulum adı verilen bir cihaz kullanacaktır. Daha sonra rahim ağzından küçük bir hücre örneği toplamak için uzun saplı bir alet kullanacaktır. Smear testte Rahim ağzından alınan hücreler problemleri saptamak için Patolog tarafından mikroskopla incelenir.

HPV Testi

Rahim ağzı kanserine sadece birkaç tür genital HPV bağlanmıştır. Smear testi sırasında alınan rahim ağzı hücrelerinin bir örneği, kansere neden olan bu HPV tiplerinin tayini için test edilebilir.

Bu test genellikle 30 yaş ve üstü kadınlara yöneliktir. Genç kadınlar için faydalı değildir çünkü bağışıklık sistemleri genellikle kansere neden olmayan genital HPV çeşitlerini tedavi görmeden öldürebilir.

Genital Siğil Tedavisi

Eğer siğiller rahatsızlık vermiyorsa, tedavi gerekmeyebilir. Ancak kaşıntı, yanma ve ağrıyı içeriyorsa veya gözle görülür siğiller duygusal sıkıntıya neden oluyorsa tedavi edilmelidir. Ancak, lezyonlar tedaviden sonra tekrarlayabilir .Virüsün kendisi için bir tedavi yoktur.

stock-image-271844510-xl-2015
stock-image-301618998-xl-2015

 Genital Siğil İlaçla Tedavisi

Doğrudan cildinize uygulanabilen genital siğil tedavileri şunları içerir:

  • -Imiquimod
  • -Podophyllin ve podofilox
  • -Trikloroasetik asit
  • -Sinekatechinler

Genital Siğil Cerrahi Tedavisi

Büyük siğilleri, ilaçlara cevap vermeyen siğilleri veya hamileyseniz doğum sırasında bebeğinizin maruz kalabileceği siğilleri gidermek için operasyon gerekebilir.

Cerrahi seçenekler şunları içerir:

  • -Sıvı azotla dondurma (Kriyoterapi)
  • -Elektrokoter ile siğilleri yakma
  • -Cerrahi eksizyon Siğilleri kesmek için özel aletler kullanabilir.
  •  -Lazer tedavisi