Vajinismus

Hekimlik hayatımda hemen her zaman rastladığım sorunlardan biridir Vajinismus. Evleneli birkaç ay veya birkaç yıl olmuş çiftler cinsel ilişkiye giremediklerini söyleyerek başvururlar. Doğal olarak büyük bir sıkıntı içindedirler. Kocalar bazı çiftlerde öfkeli, bazı çiftlerde sakin ve anlayışlı, bazı çiftlerde de, bıkkın ve ilgisizdir. Kadın genellikle tedirgin ama bulunduğu konumu özbenliğine iyice kabul ettirmiş ve sanki böyle yaşamayı kendiyle özleştirmiş gibidir. Evliliğin kuralı olan cinsel ilişki onun pek bahsetmek istemediği bir konudur. Keşke eşi de cinselliğe onunla aynı bakış açısıyla baksa ve aynı evde ev arkadaşı gibi yaşasalar diye zaman zaman aklından geçirmiş de olabilir.

Fakat bu durum çözüme kavuşturulması gereken bir durumdur. Çünkü ya bu durum çözülecek ya evlilik bitecek ya da erkek dışarıda bir partner arayışına girecek ve en sonunda olan yine vajinismusu ile baş başa kalan kadına olacaktır.

Kadının muayenesi mümkünse yanında partneri varken yapılmalı ve çiftler normal kadın Anatomisi konusunda eğitilmeli ve Vajina girişi ile Vajina anatomisi hakkında oluşmuş yanlış fikirleri ortadan kaldırılmalıdır. Hastanın muayenesini bir AYNA ile izlemesinin büyük faydası vardır.

Vajinismus’un nedeni genellikle Psikososyal ve Psikofizyolojik nedenlere dayalı olduğu için İmperfore Himen( Kapalı Kızlık Zarı) veya Vajina Girişinde Darlık yaratan herhangi bir Cerrahi girişim gerektiren problem olmadıkça Vajina Girişini Genişletmeye Yönelik Cerrahi Operasyonlardan Kaçınılmalıdır.

Vajinismus Tedavisinde Durumsal İstemsiz Spazmı ortadan kaldırmaya yönelik bir prosedür izlenmelidir.

1- Kadının Cinse Bölge Anatomisini öğrenmesine yardımcı olmak gereklidir.

2- Kadının Cinselliği anlamasına, öğrenmesine ve Cinselliğe uyum sağlamasına yardımcı olmak gerekir.

3-Kadına , Vajinasına Penis gireceğinde kendisini nasıl gevşeteceğini uygun tekniklerle öğretmek gereklidir.

4- Vajina girişini çevreleyen kaslar üzerinde kontrol sağlayabilmesiiçin KEGEL EGZERSİZLERİNİ kullanmasını öğretmek gerekir.

5-Lastik Dilatatör veya Parmak ile Vajina Dilatasyonunu (genişletme) nasıl yapacağı öğretilmelidir.

Lastik Dilatatörlerin veya parmaklarının nasıl kullanılacağı Muayenehanede öğretilmeli, fakat uygulamasını hastanın evinde veya daha rahat ve güvenli hissedeceği bir ortamda kendi kendine yapması sağlanmalıdır. Dilatatörler veya parmaklar tahriş etmeyen bir kaydırıcı madde eşliğinde kullanılmalıdır. Hastamız Dilatatör ve parmaklarını başlangıçta YALNIZ ve RELAKS olduğu zaman yapmalıdır. Eğer hastamız en küçük parmak Ya da dilatatörü bile vajinasına yerleştirmekte zorlanıyorsa, anksiete giderici rahatlatma terapileri ve antianksietik ilaçlar eşliğinde gevşemesi sağlanır. En küçük dilatatötü kullanmayı başardığında her defasında biraz daha büyüğü kulanılarak ve parmaklar yada dilatatörler içerdeyken Kegel Egzersizleri yapması sağlanır. Daha büyük dilatatörleri vaginaya yerleştirmeyi başaran kadına artık dilatasyona partnerini yardım etmesi sağlanır ve bir sonraki aşamada Cinsel İlişkiye girmeleri başarıyla sağlanır. İşte bu aşamada Cinsel İlişkinin pozisyonları önem kazanır. Bu ilişki pozisyonları kadının partnerinin penisini tutup vajinasına kendi yerleştirebileceği şekilde belirlenmelidir.

Bu tedavi potokollerine uyan çiftler %90 oranında başarıya ulaşır ve sağlıklı bir cinsel hayata kavuşurlar.

Başarılı sonuç için en önemli etken çiftlerin bu tedaviye olan inancı, sorunu çözmek isteği ve kararlılığı herşeyden önemlidir. Ne istediklerinden yeteri kadar emin olmayan çiftler uygulananacak tedaviye uyum gösteremeyecek ve yarım bırakacak, dolayısıyla çözüme doğru giden yolda ciddi bir ümitsizliğe düşeceklerdir.

Çok emin olarak söylüyorum; İSTEKLİ VE KARARLI ÇİFTLER İÇİN VAJİNİSMUS’UN ÇÖZÜMÜ KESİNLİKLE MÜMKÜNDÜR!!!!! LÜTFEN HAYATINIZI KARARTMAYIN!!!!!

EN KISA ZAMANDA BİZE BAŞVURUN!!!!!

MUTLU VE HUZURLU EVLİLİK İÇİN MUTLU VE SAĞLIKLI CİNSEL HAYAT GEREKİR!!! BİZ BUNU MESLEKİ BİLGİ,BECERİ VE DENEYİMİMİZ İLE SİZE SAĞLARIZ!!!! KENDİMİZE OLAN GÜVENİMİZ TEDAVİ ETTİĞİMİZ HASTALARIMIZIN MEMNUNİYETİNDEN KAYNAKLANMAKTADIR.

Genellikle eğitimli kadınların sorunu olarak karşımıza çıksa da her kesim kadında görülebilir. Vajinismuslu kadınlar içe dönük, cinsellikle ilgili konuları konuşmaktan hoşlanmayan, hatta cinsellik ile ilgili konulardan korku ve endişe duyan, utanan ve sıkılan kadınlardır. Ergenliklerinden beri cinsellik hep onları ürkütmüştür. Bunun altında yatan sebepler belki katı, tutucu bir çevrede yetişmesi, belki tanık olduğu kötü bir olay, belki izlediği bir filmdeki tecavüz sahnesi, belki uğradığı bir taciz veya bir tecavüz olabilir. Bizim gibi toplumlarda kadın cinselliğine gereğinden fazla bir kısıtlama, kadının cinsel organlarına farklı anlamlar yükleme gibi bir tavır geliştirilmiştir. Bakire olmak büyük bir övgüyle yüceltilmiş, bakire olmamak büyük bir yergiyle aşağılanmıştır.

Bazı vajinismuslu kadınlar başbaşa sohbetlerimizde; altta yatan bir neden olmasa da gerdek gecesinde kanama olmaması halinde yaşayacağı sıkıntıları düşündüğü ve bundan dolayı asla ilişkiye girmek istemediklerini bize anlatırlar.

Vajinismuslu kadının bilinç altında genelde kutsal ve yüce bekaretini saklamak, cinsel organına dokundurmamak, onun için çok değerli bir şeyi kaybetmemek için geliştirilmiş bir savunma mekanizması yatabilir.

Vajinismuslu hastalarımın çoğu ısrarla cimsel ilişkiye girerlerse şiddetli bir acı hissedeceklerinden son derece eminler. Daha önce böyle bir deneyim yaşamadılar ise sizce bundan

bu kadar eminler? Çünkü beyinlerini böyle bir acı yaşanacak diye kuvvetli bir şekilde programlamışlardır. Beyinleri kendi durumları ve inanışlarıyla o kadar meşguldür ki başka insaların normal cinsel yaşamlarından iyi çıkarımlar yapmak, akıllarına bile gelmez. Diğer normal cinsel yaşamı olan çiftleri merak etmezler ve hatta görmezden gelirler.

Vajinismus’un sebeplerinde ;

  • Geçmişte yaşanmış Cinsel suistimal, istismar, tecavüz,
  • İlk Jinekolojik Muayenenin ağrılı oluşu,
  • İlk cinsel deneyimin ağrılı oluşu, gibi hiç te hoş olmayan deneyimlere yönelik bir yanıt olabilir.
  • Dini İnanışlar, Yaşanılan Yöreye Özgü Toplumsal Tabular,
  • Kadının Cinsel Organına Yüklediği Farklı Anlamlar,
  • Kadının Cinsel İlişkiyi Ahlaka Aykırı Yapılan Bir İşlev gibi Algılaması
  • Kadının daha önceden hiçbir deneyimi olmasa da arkadaş, eş ,dost arasında konuşulan cinsel deneyim efsanelerinden gereğinden fazla önemseyerek etkilenmesi.

Vajinismuslu kadınların çoğu Cinsel ilişkiden aşırı derecede korkarlar ve Vajinalarının büyüklükleri ve şekilleri konusunda YANLIŞ fikirleri vardır. Vajinalarının bir tampon veya bir Penis’in girişine uyum sağlayamayacak kadar küçük olduğuna inanırlar. Vajinalarına giren şeyin onlara büyük bir fiziksel hasar ve hayati tehlike yaratacağına inanırlar.

Vajinismus’un Tıbbi Nedenleri;

  • Kısmi Himen İmperforatus
  • Endometriozis
  • Kronik Pelvik İnflamatuar Hastalık
  • Vajinal Stenoz
  • Vaginanın yokluğunun da eşlik ettiği çeşitli Doğumsal Anomaliler

Vajinismus; kadının, ilişkiye girmek için gerekli olan, vajinaya penis penetrasyonuna karşı istemsiz ve kontrolsüz bir korku duymasıdır. Penis, parmak, spekulum ile vajinaya girilmeye çalışıldığında vajinanın dış 1/3 ünü çevreleyen perineal kasların tekrarlayıcı, kontrolsüz veya kalıcı istemsiz kasılmasıdır. Vajinismus gerçek veya hayali vajinal ilişki ile başlatılan istemsiz bir reflekstir. Eğer GLOBAL ise kadın vajinasına hiçbir şey yerleştiremeyebilir. Şayet DURUMSAL ise kadın tampon kullanabilir, vajinal muayeneyi tolere edebilir. Fakat cinsel ilişkiye giremez. Vajinismuslu çoğu kadının cinsel isteği normaldir, vajinal salgılanması mevcuttur ve orgazm olabilirler fakat cinsel ilişki mümkün değildir. Dünyadaki farklı kültürler araştırıldığında tüm evliliklerdeki vaginismus oranları %1-7 civarındadır.

Vajinismus PRİMER olabilir; kadın hiçbir zaman ilişki kuramamıştır. Veya SEKONDER olabilir; bu da sıklıkla Disparoni yani ağrılı cinsel ilişki nedeniyle ortaya çıkmış bir vajinismustur.

Bu çiftler genellikle Doktora başvurmadan, bu sorunu hiç kimse ile paylaşmadan sıkıntı ve mutsuzluk içinde yıllarca debelenip dururlar. Ta ki bir çocuk istediklerinde veya ilişkilerini yeniden gözden geçirme ihtiyacı doğduğunda bir Hekime başvururlar. Bu süreç te dediğim gibi birkaç yılı bulabilir.