Gebelik Haftaları

Gebelik kadının son adet tarihinden itibaren doğuma kadar 280 gün veya 40 haftayı alan bir süreçtir. Bu süreçte sizde ve bebeğinizde çok ilginç, bazen mucizevi, bazen heyecan verici, bazen inanılmaz ,bazen yorucu ,bazen sıkıntılı, bazen dinamik, bazen duygusal, bazen fiziksel değişimler yaşayacaksınız ve bunlar sizi bazen şaşırtacak,bazen sevindirecek, bazen yoracak ve Gebelik ilerledikçe siz bu değişimleri merak edeceksiniz. İçinizdeki bebek nasıl büyüyüp gelişiyor? Bebeğinize neler oluyor? Hamilelikte sizi neler bekliyor?

İşte bu sorularınıza cevap verebilmek adına hafta hafta sizde ve bebeğinizdeki değişim ve gelişimleri anlatmaya çalıştık. İnşallah bu güzel, zevkli ve aynı zamanda zorlu süreçte size bilgilerimiz ile biraz olsun ışık tutabiliriz.Umarım; kadının en kutsal görevi olan Anneliğe giden bu 40 haftalık yolculuğunuz en mutlu, sağlıklı, konforlu ve zevkli şekilde geçsin.

1 ve 2. Gebelik haftaları annenin son gördüğü adet dönemini ve yumurtlama dönemini kapsar ve bu dönemde aslında bir gebelik yoktur. Anne ve Baba adaylarının anlamakta, kadın doğum uzmanlarınında anlatmakta en çok zorlandığı dönemdir.

Fakat Tıp bu gebelik tarihi hesaplamasında her zaman anne adayının son adet tarihinin ilk gününü gebeliğin başladığı gün olarak kabul etmiştir. Özellikle yeni evlenen çiftlerde eğer anne adayının son adet tarihi düğün öncesine denk geldiyse, bu durumu anlatmak ve anlamak ciddi anlamda zorlaşıyor. Oysa son derece basit anne adayının son adet tarihinin ilk günü gebeliğin başladığı gündür.

Bu haftada yumurta Ampulla Tuba Uterina denilen Tüp’ün bir bölgesinde sperm ile döllenmiş, Rahmin içine doğru 8-9 gün sürecek olan yolculuğuna başlamıştır. Oluşan embrio taslağı aynı zamanda hem büyümekte, hem rahmin içine yerleşmek için yolculuğuna devam etmekte, hem de gelişimini sürdürmektedir. Bu haftanın sonuna doğru Blastosit denilen Embrio hücrelerinden Bhcg, Östrojen ve Progesteron salgısı başlar. Duyarlı anne adaylarında, bulantı, memelerde şişlik ve hassasiyet, duyu durumu değişiklikleri görülebilir. Bazı hanımlarda hafif bir kanama olur ki buna Yerleşme Kanaması denilir.

Bu hafta embriyonik dönemin başlangıcıdır. Şimdi 10 haftaya kadar, bebeğinizin tüm organları gelişmeye ve hatta çalışmaya başlayacaktır. Bu dönem onun gelişmesine engel olabilecek herhangi bir şey için (örneğin radyasyon, ilaç, kimyasallar…. gibi) en savunmasız olduğu zamandır. Şu anda Embriyo ; Epiblast ve Hipoblast denilen ve onun organları ve vücut parçalarını geliştirecek olan iki katmandan oluşmuş bir haşhaş tohumu, boyutundadır . İlkel plasenta bu noktada iki katmandan oluşur. Bu haftanın sonunda plasenta hücreleri çalışması başlayacak ve plasentanın büyüyen bebek için besin ve oksijen sağlaması mümkün olacaktır. Bu haftanın sonunda yumurta kesesinden Amniotik kese oluşacaktır. Bazen bu hafta, hamile olup olmadığınızı öğrenmek mümkün olabilir. En doğru sonuçlar için ve evde gebelik testi yapmak için hafta sonuna kadar bekleyin.Test pozitif ise, bizi arayın ve ilk gebelik muayenesi randevunuzu alın. Kullanmakta olduğunuz herhangi tedavi varsa bizimle paylaşın, günlük 400 mcg Folik asit almanız gerektiğini biliyorsunuz. Bu dönem bebeğinizin dış etkenlerden en çok etkilendiği dönem olduğu için kullandığınız ve maruz kaldığınız herşeyin bebeğiniz açısından zararsız olduğuna emin olun. Genellikle evde yapılan idrarda gebelik testleri çok güvenli değildir. Bazen Birkaç defa tekrarlamak gerekebilir. Eğer gebe olduğunuzu düşünüyor ve evdeki testte olumsuz sonuç aldıysanız, kanda gebelik testi yani kanda BHcg hormon düzeyi baktırabilirsiniz.

Bu hafta rahim içinde embriyo bir hızla büyüyor.Bir susam büyüklüğünde olup daha küçük bir kurbağa yavrusu gibi görünüyor. Embriyo ektoderm,mezoderm ve endoderm adlı üç tabakadan yapılmıştır ki bu tabakalardan daha sonra organ ve dokuların tümü oluşturacaktır Ektoderm denilen üst tabakadan Nöral tüp yani bebeğinizin beyin,omurilik,sinirler ve omurgası oluşmaya başlar.Bu tabaka aynı zamanda onun cilt,saç,tırnak, meme ve ter bezleri ve diş minesini oluşturacaktır. Mezoderm denilen orta tabakadan Kalp ve dolaşım sistemi oluşmaya başlar.Bu hafta,aslında,onun minik kalp boşlukları kan pompalamaya başlar.Mezodermden aynı zamanda bebeğinizin kas,kıkırdak,kemik ve deri altı dokuları oluşturacaktır. Endoderm adı verdiğimiz üçüncü katman bebeğinizin ciğerleri,bağırsakları ve ilkel üriner sistemi,tiroid bezi,karaciğer ve pankreasını oluşturur. Bu arada,bebeğinize besin ve oksijen taşınması işlemi ilkel plasenta ve göbek kordonu yoluyla olmaya başlar. Yine bu haftada anne adaylarında bulantı,yorgunluk,halsizlik, iştah değişiklikleri,kokulara karşı hassasiyet,tiksinme hali, memelerde şişlik,meme ağrısı ve hassasiyeti,memelerin kahverengi kısımlarında koyulaşmaya başlama,sık idrara çıkma, kabızlık,baş dönmesi,tansiyon düşüklüğü,duygusal değişiklikler görülebilir. Anne adayımız sigara,alkol ve her türlü zararlı madde alımını durdurmalıdır.

Bu haftaki önemli gelişmeler: burun, ağız ve kulakları, göz çukurları ve burun delikleri oluşmaya başlıyor. Kollar ve bacaklar çıkıntılı tomurcuk şeklinde ortaya çıkmaya başlarlar. Kalbi yaklaşık dakikada 120-160 kez atar.Bebeğin bağırsak ve ciğerlerini geliştirecek olan dokular tomurcuk ortaya çıkmıştır. Beyin, kaslar, kemikler ve hipofiz bezi,oluşur. Şu anda, bebeğiniz bir mercimek büyüklüğünde ve yaklaşık 6-6,5 mm dir. Bir gün karamsar, bir gün neşeli olabilirsiniz. Duygusal değişkenlikler sosyal hayatınızı etkileyecek boyuta gelebilir. Vücudunuzdaki değişiklikler önceki haftalardaki gibidir ve artarak devam edebilir. Duygusal değişiklikler de fiziksel değişiklikler gibi gebeliğin hormonal etkilerine bağlıdır. Endişelenmeyin. Külotta olan lekelenme veya kanama hamile kadınların dörtte kadar etkileyen bir durum olup, gebeliğin erken dönemlerinde oldukça yaygındır. Bu normal bir gebelikte oluşabildiği gibi bazen düşüğün ilk belirtisi veya bir dış gebelik nedeniyle de olabilir. Eğer herhangi bir lekelenme veya kanama varsa bizi mutlaka arayın.

İşte beklenen hafta!!!! Doğduğu zaman öpüp, koklayıp, gıdıklamak için hayalini kurduğun eller ve ayaklar, kollar ve bacaklar gelişmekte ve ortaya çıkmaktadır. Teknik olarak, bebeğiniz hala bir embriyo olarak kabul edilir ve bir uzantısı olan küçük bir kuyruk gibi bir şeyi vardır. Kuyruk birkaç hafta içinde kaybolur. Bebeğinizin boyutu geçen haftadan bu yana ikiye katlandı ve şimdi bir yaban mersini büyüklüğünde uzunluğu 12-13 mm oldu. Bebeğinizin göz kapağı kıvrımları, burnunun ucu oluşuyor. Bebeğinizin beyninin iki yarım küresi büyüyor, karaciğeri ve kemik iliği gelişiyor. Artık onun bir pankreası vardır. Bebeğinizin artan bağırsak bir döngüsü oluştu. Göbek kordonunun içinde, küçücük vücuduna ve oksijen ve besin taşımak için farklı kan damarları vardır . Rahminizin boyutu son beş hafta içinde ikiye katlandı.Yemek yemeyi bir angarya gibi hissedebilirsiniz, ya da daha kötüsü hiç yiyemezsiniz. Sabah bulantıları şimdi daha da şiddetli olabilir. Sık idrara çıkma ve daha çok miktarda idrar yapma görülebilir. İlk trimesterde bulantı hisseden kadınların yaklaşık yarısı 14.haftada tam bir rahatlama olur.

Bebeğinizin göz kapakları gözlerini örter, el ve ayak parmakları arasında perdeleri vardır ve eller ve ayaklar dışarıya doğru uzamaya başlarlar. Nefes borusu ve nefes aldıkça göğüs kafesini genişleten akciğerleri gelişmeye başla. Beyninde nöronları ve ilkel sinir iletim yolları oluşmaya başlar. Bebeğinizin cinsiyeti ile ilgili hayalleriniz olsa da henüz cinsel organ gelişimi tamamlanmamıştır. Bebeğiniz bu haftada bir barbunya fasulyesi boyutundadır.Hareketleri başlamıştır ama siz henüz hissedemezsiniz. Memelerinizin kullanmış olduğunuz sütyenlere sığmamaya başlaması beklenen bir durumdur. Bebeğinize süt vermek için memeleriniz hazırlığa başladı bile. Memelerde süt kanalları çoğalmaya ve genişlemeye başlar. Memeler ödemlenir. Memelerin koltuk altına uzanan lobları nedeniyle bazı gebeler koltuk altı ağrısından şikayet eder. Meme uçları belirginleşir, etrafıyla birlikte rengi koyulaşır. Bu dönemden itibaren memeleri rahatlatıcı kremler kullanılabilir.

Bu haftada bebeğinizin uzunluğu yaklaşık 25-26 mm ve 2-3 ağırlığındadır. O artık daha fazla insan gibi görünmeye başlıyor. Aydan aya onun temel vücut parçaları gelişip, belirginleşecektir. Bebeğinizin kalbinin dört odacığı oluşmuş ve kanı pompalayan damarları çalışmaya başlar. Embriyonik “kuyruk” ortadan tamamen kaybolmuştur. Bebeğinizin organları, kasları ve sinirleri hızla gelişmekte, dış cinsel organlar vardır ama bir kaç hafta boyunca erkek veya dişi olarak ayırt olmayacaktır. Gözleri tamamen oluşmakta,ama göz kapakları kapalı.Yapışık ve 27.haftaya kadar açılmaz,minik kulaklar vardır ve onun ağız, burun ve burun delikleri daha farklıdır. Şimdiye kadar daha çok hormon üretimi yapan plasenta ; en kritik işi devralmak için (besin, oksijen, gibi her türlü ihtiyacı olan maddeyi bebeğe taşımak ve bebekte oluşan atıkları anne dolaşımına götürmek) artık yeterince geliştirilmiştir. Anne adayının bel bölgesinde biraz kalınlaşma olsa bile hala hamile gibi görünmeyebilir. Sabah bulantıları ve duygusal değişiklikler yine ön plandaki sorunlardır. Ebeveyn olma duygusu anne ve baba adaylarını bu haftada kaplamaya başlar.

Şimdi bebeğinizin gelişiminin en kritik bölümünü tamamladı. Bu haftada bebeğiniz yaklaşık 2,5-3,5 cm uzunluğunda ve 3-4 gr ağırlığındadır. Bu dönem bebeğin embriyoluktan çıkıp fetus olarak adlandırılmaya başlandığı dönemdir. Bebeğinizin vücudundaki dokular ve organların hızla büyümeye ve olgunlaşmaya doğru gittiği bir zamanın başlangıcıdır. Bebeğiniz içinde yüzdüğü sıvıyı yutma ve annesinin rahmini tekmeleme işlemlerini başarıyla gerçekleştirir. Bebeğinizin böbrekleri, bağırsakları,beyin ve karaciğeri hamilelik boyunca gelişmeye devam edecektir fakat bu haftada yerlerine yerleştiler ve işlevlerine başladılar. Gözde iris tabakası, iç kulakta denge organları gelişmeye başlar. El ve ayak parmakları şekillenmeye, gergin derini üzerinde şeftali tüyü gibi kıl noktacıkları belirmeye başlar. Bebeğinizin uzuvları artık bükebilir. Omurganın anahattı saydam deri yoluyla açıkça görülebilir. Spinal sinirler omurilikten dışarı uzamaya başlıyor. Bebeğinizin kafası gövdesine göre daha büyüktür ve alnı gelişmekte olan beyin nedeniyle geçici olarak öne çıkıntılıdır. Ultrason ile kalp sesi dinletildiğinde birçok kadın bebeğin minik kalbinin sesini atların dörtnala gidişi sesine benzettiklerini söyler. Hamile olmadan önce rahminiz küçük bir armut boyutundayken bu haftada bir greyfurt kadar büyüktür. Hamile giyisileri için hazır olmasanız bile, normal giysiler sizi muhtemelen rahatsız edecek, özellikle memeler sütyeninizin dikişlerini zorlayacaktır. Bu dönemde ve sonrasında daha elastik ve rahat hamileye uygun kıyafetler seçmekte yarar var. Yüzme ve yürüme dokuz ay boyunca yapılabilecek mükemmel sporlardır.

Artık bebeğiniz 4,5-5 cm lik bir incir boyutuna ulaştı. Elleri yakında açılacak ve yumruk yapılabilecek, küçük diş tomurcukları dişeti altında görünmeye ve bazı kemikleri sertleşmeye başlayacaktır. Bebeğiniz tekmeleme ve germe hareketleriyle sanki su balesi yapar izlenimi vermektedir. Vücudu büyüyüp, gelişip, işlevsel oldukça bu hareketler daha belirgin olmaya başlar. Diafragmanın gelişmesiyle hıçkırmaları da başlar. Bir çok anne adayının daha enerjik hissettiği ve bulantılarda azalmanın olabildiği bir haftadır. Ne yazık ki, aynı zamanda kabızlık ve mide ekşimesi olabilir. Bu şikayetler de gebelik hormonlarının sindirim sisteminin çalışmasını etkileyici rolünden kaynaklıdır. Bulantı ve kusma nedeniyle ilk trimestrde kilo almak neredeyse imkansızdır. Bunun için asla üzülmeyin ve endişelenmeyin, ikinci trimestrde de iştahım çok arttı ve çok kilo alıyorum diye üzüleceksiniz. Gebelik sırasında değil ne güvenli ve ne öğrenin. Belirtilerin hangileri normaldir? Gebeyken dans edebilir miyim? Emniyet kemeri takmak hamileyken uygun mu? Hava yastıkları gebeliğime zarar verir mi? Soğuk algınlığı ilaçları artık almak güvenli mi güvenliyse hangilerini alabilirim? Gibi sorularınızı biriktirip muayene sırasında bize sorabilirsiniz.

Bu haftadaki en dramatik gelişme reflekslerdir. Bebeğiniz parmaklarını açar ve kapatır, ayaklarını kıvırır, göz kasları sıkar, ağzı emme hareketine hafif hafif başlar. Hissetmeniz mümkün olsaydı bize bebeğinizin kıvrandığını söylerdiniz. Hızlı bir şekilde göbek kordonu uzuyor ve kıvrımları artıyor, yine bağırsakları hızla bebeğinizin karın boşluğuna hareket etmeye başlıyor ve böbrekleri mesanesinin içine idrar salgılamaya başlıyor. Bu arada bebeğinizin sinir hücreleri hızla çoğalarak beyin ve sinir sistemi hızla oluşuyor. Yüzü tartışmasız insana benzer. Gözleri başının ön tarafına taşınmış ve kulakları olması gereken yerdedir.

Bebeğinizin minik parmaklarının üzerinde parmak izleri oluşmuştur. Bebeğin incecik ve halen şeffaf olan derisinden damarlar ve organlar açıkça görülebilir. Bu haftadan sonra vücudu başının büyüklüğüne yetişmeye başlar. Şimdi onun vücut büyüklüğü sadece üçte birini oluşturuyor. Eğer bir kız bebek taşıyorsanız, bu haftada onun yumurtalıklarında 2 milyondan fazla yumurta vardır. Bu haftada bebeğiniz 8-9 cm ve 30 gr civarındadır. Bu sizin ilk trimesterde geçen son haftanız ve artık düşük yapma riskiniz önceki gebelik haftalarına göre çok daha düşüktür. Gelecek hafta başlayacak olan ikinci trimester; sabah bulantısı ve yorgunluk gibi erken gebelik belirtileri gören birçok kadın için rahat bir zamanın başlangıcıdır. Pek çok çiftte artmış libido ortaya çıkar. Bazı anne adaylarında memelerde süt salgısı bu haftalardan sonra başlayabilir. Anne adayı hormonal etkiyle sivilcelenebilir, kıllanabilir, yoğun bir saç dökülmesi başlayabilir. Yine hormonal etkiyle vaginal salgılar artmaya başlar. Gebelik etkisiyle mantar vajinitleri daha sık görülmeye başlar.

İkinci üç aylık dönem gebeliğin 13.haftası ile 27.haftası arasındaki dönemdir. Bu dönem gebeliğin ” Altın Dönemi” olarak da adlandırılır. İkinci trimestrde gebeliğin ilk trimestrinde görülen bulantı, kusma, halsizlik, koku hassasiyeti, duygusal labilite gibi yan etkiler görülmez ve buna karşın üçüncü ve son trimestrde oluşan rahatsızlıklar henüz başlamamıştır. Bu dönemde bulantılarınız azalmış ya da kaybolmuş, uykularınız düzene girmiş ve enerjiniz yerine gelmiştir. Ayrıca bu dönemde bebeğinizin gerçekliğini daha çok hissetmeye ve anlamaya başladınız. 12 haftalıkken bebeğinizin kalp atımını yüksek sesle dinlediniz ve dört nala giden bir yarış atının ayak seslerine benzettiniz. 16-20. gebelik haftasında bebeğinizin ilk hareketlerini hissedeceksiniz. Yine 16-20. haftalarda karnınız yavaş yavaş belirmeye başlar. Gardrobunuzu değiştirmenin, yeni gelen bebeğiniz için evde planlar yapmaya başlamanın zamanı gelmiştir. Aslında ikinci trimestr bu kadar da problemsiz bir dönem değildir. Yeni gebelik belirtileri ortaya çıkacak ve siz neyin normal neyin anormal olduğunu bizimle temas kurarak ve bize sorarak öğreneceksiniz.

Bebeğiniz artık kaşlarını çatabilir, yüzünü buruşturabilir, işeyebilir, şaşı bakabilir ve muhtemelen parmağını emebilir. Tüm bunlar beynin gönderdiği sinyallerle yüz kaslarına yaptırdığı egzersizlerden ibarettir ki bunlar doğuma kadar sürecektir. Bebeğinizin boyu 10-12 cm, ağırlığı da 50-60 gr civarındadır. Artık vücudu daha hızlı büyür ve kafası boynunun üzerine daha iyi oturur. Bu haftada kollar uzamaya devam eder ve vücuda göre daha uzun görünür. Bebeğinizin vücudunu lanugo denilen ince tüyler kaplamaya başlıyor. Bebeğinizin karaciğeri bu hafta safra yapmaya başlar ve dalağı, kırmızı kan hücrelerinin üretiminde yardımcı başlar. Onun minik yumruklarını ve tekmelerini hissedersiniz, küçük boksör elleri ve ayakları daha esnek ve aktiftir. Ikinci trimestere hoş geldiniz! Enerjiniz yerine geldi.Muhtemelen memelerinizde daha az gerginlik hissediyorsunuz. Bulantınız geçti, fakat mide yanmalarınız başladı. Bunun sebebi giderek büyümeye başlayan rahmin yavaş yavaş mideyi yukarıya itmesi olabilir. Gebeliğin hormonal etkisi ile mide boşalmasının gecikmesi olabilir. Bu şikayetlerinizi görüşmelerimizde dile getirdiğinizde çözüm bulacağımıza emin olun.

Bebeğiniz yaklaşık 70-80 gram ağırlığındadır. Bu haftada amniotik sıvı bebeğinizin burun boşlukları ve akciğerleri arasında sürekli bir sirkülasyon halindedir.Artık kollar ve bacaklar daha hızlı büyür ve tüm eklemlerini ve uzuvlarını rahatlıkla hareket ettirmektedir. Gözkapakları hala kapalı ve yapışık olmasına rağmen, bebeğiniz ışığı hissedebilir. Bebeğinizin dilinde tat tomurcukları oluşturur. Bu haftada ultrason ile nihayet bebeğinizin cinsiyetini öğrenmek mümkün olabilir. Gebeliğin başından bu yana yaklaşık 5 kg ağırlık artışınız olabilir. Aldığınız kilolar bu dönemde artmış kan hacmi, artmış uterus hacmi, vücutta tutulan ödem nedeniyle olabilir. Artmış mukozal kanlanma ve ödem nedeniyle burun, diş eti ve boğaz kanamaları görülebilir.Bu haftalarda kromozomal anomali testleri uygulanır. Bebek bekleyen çiftler bebeğin sağlığı ile ilgili çeşitli endişeler duyarlar.Yine de bu trimestr geçmiş üç aya göre daha mutlu ve enerjiktirler.

Bir büyüme atağı için hazır olun!!!.Önümüzdeki birkaç hafta içinde, bebeğinizin kilosunu iki katına çıkacak ve uzunluğu da önemli ölçüde artacak. Şu anda, o bir avokado büyüklüğündedir ki ; ağırlığı 90-110 gr boyu 14-15 cm dir. Bacaklarının çok daha gelişmiş olduğu, başının daha dik olduğu ve gözleri başının önüne yakın taşındığı görülür. Artık bebeğinizin kulakları da nihai pozisyonuna yakındır. Onun ince derisi desenlemeye, el ve ayak tırnakları büyümeye başladı.Bebeğinizin içinde çok önemli şeyler oluyor ; Örneğin, kalbi artık her gün kan yaklaşık 25 litre pompalıyor ve bu miktar bebeğinizin gelişmesine paralel olarak artmaya devam edecektir. Rahim kasık ile göbek arasında bir yerlerdedir. Rahmin bağlarındaki gerilmeye bağlı ağrılar anne adaylarının bu dönemdeki önemli sıkıntılarındandır ki her hafta artarak devam edebilir. Yakında hamileliğin en güzel anlarından birini yaşayacaksınız. Bebeğiniz hareket edecek. İlk gebeliklerde 20.haftaya kadar uzayabilirse de, genelde bebek hareketleri 16-18.haftalarda başlar. İlk hareketler hafif olup, sanki bir şeyin karnınızın içinde yavaşça kaydığını hissediyormuş gibi olursunuz. Bacak, kalça ve uterus krampları oluşmaya başlar ki magnesium, kalsiyum, mineral soda destekleri krampların giderilmesinde önemlidir.

Bebeğinizin iskelet sistemi kıkırdaktan kemiğe dönüşüyor.Plasenta ve göbek kordonu güçleniyor,kalınlaşıyor ve büyüyor.Bebek bu haftada 130-150 gr ve 15-17 cm civarındadır.Bebeğiniz eklemlerini hareket ettirebilir ve onun ter bezleri gelişmeye başlar. Kromozomal anomali testleri ( Dörtlü Test, Amniosentez) bu haftalarda yapılır. Karnınız büyüdükçe denge merkeziniz değişip yürürken kararsızlıklar hissedebilirsiniz.Düşme riski yüksek olan durumlardan kaçınmalısınız.Yüksek topuklu ayakkabılar giymeyiniz.Artık arçta emniyet kemerini omuz ve karın altı bölgenizden geçiriniz. Karnınıza alacağınız bir darbe bebeğiniz için ölümcül olabilir. Gözleriniz kuruyabilir.Suni gözyaşı damlaları kullanabilirsiniz.Kontakt lens sizi rahatsız edebilir.Doğum sonrasına kadar gözlüğe geçmek gerekebilir.

Bebeğiniz bu haftada 180-200 gram ağırlığında ve 17-18 cm boyundadır. Önümüzdeki haftalarda fazlalaşacak hareketler için kollarını ve bacaklarını esnetmek ile meşguldür. Halen ince olan derisinden kan damarları görünür.Sinirlerin miyelin kılıfı ; doğum sonrası bir yıl boyunca devam edecek bir süreç onun sinirlerini kaplamaya başlar. Eğer bir kız taşıyorsanız, onu rahim ve fallop tüpleri oluşmuştur. Eğer bir erkek çocuk taşıyorsanız, onun cinsel organı da artık fark edilebilir. Bu haftalardan itibaren anne adayında ciddi bir iştah artışı ortaya çıkar.Önemli olan beslenmede seçilen gıdaların türüdür. Eğer abur, cubur ve kötü karbonhidratlar tüketilirse hızlı kilo artışı kaçınılmazdır. Daha çok protein, sebze ve meyve tüketmelisiniz. Kardiyovasküler sistem dramatik değişimlerden geçer. Bu trimesterde kan basıncı muhtemelen normalden daha düşük olacaktır. Ortostatik hipotansiyon dediğimiz, oturur pozisyondan kalkışa geçildiğinde tansiyon düşüklüğü sıkça görülen bir durumdur. Artık yatakta sırt üstü yatmamalı, yan tarafınıza dönerek yatmayı tercih etmelisiniz. Eğer sırt üstü yatarsanız ana toplar damarınız üzerine binen uterusunuz kalbe kan dönüşünü engelleyecek, sizin gittikçe kan basıncınız düşecek ve senkop dediğimiz bayılmalar meydana gelecek ve yine hem sizin hem de bebeğinizin hayatı tehlikeye girecektir. Bu haftalarda yapılan ultrasonik incelemelerde bebekte bir anomali olup olmadığı, amniotik sıvı, plasenta, göbek kordonunun durumu, bebeğin haftaya göre gelişimi değerlendirilir. Eğer şanslıysanız ultrasonografi sırasında bebeğinizin parmağını emerken veya başka atraksiyonlar yaparken yakalayabiliriz.

19. Gebelik Haftası, bebeğinizin duyusal gelişiminin başladığı haftadır. Onun beyninde koku, tat, işitme, görme ve dokunma için özelleşmiş alanlar tayin edilir. Bazı araştırmalara göre bebeğiniz artık sizin sesinizi duyabilir. Siz konuşur,şarkı söyler veya müzik dinlerken o içerden size vurabilir. Kollar ve bacaklar artık birbirlerine ve vücuda doğru oranlarda ve uzunluktadır. Böbrekleri idrar yapmaya devam eder ve kafa derisinde saç filizlenir. Vücut yüzeyini verniks caseosa denilen mumsu koruyucu bir tabaka kaplamaya başlar. Eğer şimdi büyüdüğünüzü düşünüyorsanız ; gelecek haftalardaki büyümenizin yanında bunun hiçbir önemi olmadığını göreceksiniz. Özellikle aktif bir günün ardından oluşan iki veye tek taraflı kasık ağrısı büyük olasılıkla gerilen Round Ligamentin ağrısıdır. Rahmi destekleyen bağlar artan ağırlığı karşılamak için gerilir. Bu endişelenecek bir şey değildir, ama ağrı dinlenmeye rağmen devam eder ya da şiddetli hale gelirse bizi mutlaka arayın. Kendinizde bazı cilt değişiklikleri fark edilebilir. Artmış östrojene bağlı avuç içleriniz kırmızılaşabilir. Ayrıca gebelikte geçici bir pigment artışından kaynaklanan karanlık cilt lekeleri olabilir. Bu koyu yamalar üst dudak, yanaklar ve alında görünür ve “kloazma” veya “gebelik maskesi” diye adlandırılır. Ayrıca meme, çiller, yara izleri, koltuk altları, iç uyluk ve vulva bazı koyulaşması fark edebilirsiniz. Pubisten göbeğin yukarısına kadar uzanan kahverengi çizgiye “linea nigra” denir, ya da “siyah çizgi” dir. Bu koyu renkli lekeler muhtemelen doğumdan hemen sonra solacaktır. Gebelikte pigment değişiklikleri yoğunlaşıtığı için kendinizi güneşten korumak yapabileceğiniz en iyi şeydir. Şapka takmak ve açık havada olduğunuzda güneş kremi gerkir.

Bebeğiniz şimdi yaklaşık 23-25 cm boyunda ve 280-310 gr ağırlığındadır. Bebeğiniz sindirim sistemi için iyi bir iş olan yutma işlevine başlar. Barsaklar da mekonyum üretilir. Bu siyah ve yapışkan madde barsaklarında birikir. Tebrikler! Gebeliğin yarısını tamamladık. Rahminiz üst göbek hizasına ulaştı ve büyük olasılıkla yaklaşık 10 kilo aldınız. Bundan sonra ağırlık artışınız devam edecek. Hamilelik sırasında, vücudunuzun genişleyen kan hacmi, hem de büyüyen bebeğin ve plasentanın daha fazla demir ihtiyacı nedeniyle demir depolarınız hızla tükenmeye başladı. Demir takviyesi almayı unutmayın. Kırmızı et hamile kadınlar için demirin en iyi kaynaklarından biridir. Kümes hayvanları da demir içerir. Baklagiller, ıspanak, erik , üzüm ve tahıllar da demir içerir. Doğuma hazırlık için yürüyüş, yüzme, yoga, hamile pilatesi gibi sporlar yapabilirsiniz.

Bebeğiniz 26-27 cm ve 360-380 gr dır. Onun ilk çırpınan hareketlerini ve tam teşekküllü tekmelerini hissedince içeride dövüş sanatları pratiği yapıyor diye düşünebilirsiniz. Onun hareket biçimleri ilerideki yaşamındaki tavırlarının bir nevi aynasıdır. Yine bu haftada beğinizin kaşları ve kapakları mevcut ve bir kız taşıyorsanız, vajinası oluşmaya başlamıştır. Muhtemelen bu gün oldukça rahat hissediyorsunuz. Gebeliğiniz henüz çok büyük değil ve erken gebelik ile ilişkili olağan rahatsızlıkların çoğu gitti. Fakat ufak tefek sorunlar yine meydana çıkabilir. Gebelikte yüksek yağ üretimi akne gelişmesine neden olabilir. Herhangi bir oral sivilce ilaçları almayın gebelikte çok tehlikeli olabilir. Herhangi bir topikal akne ürünleri kullanın. Cildinizi su ve uygun sabunlarla temiz tutun. Şimdi gebesiniz ve vücudunuz varis oluşturmaya daha eğilimli. Hamilelik ilerledikçe , bacaklarda damarlar üzerinde artan bir baskı ortaya çıkar. Yüksek progesteron seviyeleri sorunu daha da kötüleştirebilir. Ailesel yatkınlığınız varsa varis daha fazla görülür. Gebelik sayısı ve yaş arttıkça varis oluşumu da artar. Varis oluşumunu önlemek veya en aza indirmek için günlük egzersiz yapmak , sol tarafa yatmak ve ayaklarınızı ve bacaklarınızı yükseğe kaldırmak, varis çorapları giymek gerekebilir. Ayrıca, özellikle ayak bilekleri , bacaklar ya da yüzünüzde cilt yüzeyine yakın küçük kan damarlarının bir grup yaparak örümcek ağı benzeri bir görüntü yaptığını fark edebilirsiniz, bir ağacın dalları gibi görünebilir, ya da özel bir desen ile ayrı ince çizgiler bir grup olabilir. Genellikle doğumdan sonra yok olmaz.

Bebeğiniz 28-30 cm ve 400-450 gr civarındadır, dudakları, göz kapakları, kaşlar ve daha belirgin hale gelir ve diş etlerinin altında küçük diş tomurcukları geliştirir. Gözleri oluşmuştur, ancak gözün renkli kısmında hala pigment eksikliği mevcuttur. Verniks kazeoza ve lanugo üretimi sürerken, deri kırışıklıkları artar. Bebeğinizin büyüme yolunda olduğundan emin olmak için bize düzenli gebelik muayenesine gelmelisiniz. Bu haftalarda büyüyen bebeğinize paralel olarak karın derinizde çatlakları fark etmeye başlayabilirsiniz. Hamile kadınların en az yarısında cildin yapı ve rengine göre pembeden kahverengiye kadar değişen karın derisi çatlakları yani “stria gravidarum” ortaya çıkabilir. En sık karın üzerinde görünmesine rağmen, kalça, uyluk ve göğüsler üzerinde de görülebilir. Losyon çatlakları önlemeye yardımcı olur. Cildinizin nemli tutulması, kaşıntıyı engelleyerek çatlakların oluşumunu azaltır.

Müzik eşliğinde bebeğiniz ile dans edebilirsiniz. Çünkü bu haftalarda onun ritm duygusu oluşmaya başlar. Akciğerlerindeki kan damarları nefes almaya hazırlık için gelişmeye başlar. Sesleri ayırdedebilme yeteneğine sahip olmaya başlar. Artık 500 gr lık bir bebeğiniz var. Boyu da bir cetvel kadar yani 30 cm dir. Ayaklarınız şişmeye başladı. Ayaklarınız bundan sonra eski ayakkabılarınıza sığmayabilir. Rahat ortopedik terlikler sizin için daha uygun olabilir. Sık idrara gitmek sizi bıktıran şeylerin başında gelse de bu durumda bol bol su içmek, sıkı varis çorapları giymek, yan yatmak gibi önlemler işe yaramaktadır. Ayaktaki ödem çok önemli değildir fakat alt bacak ödemi “Preeklampsi” denen hastalığın belirtisi olabilir. Mutlaka bizimle bağlantı kurmalısınız.

Bebeğinizin beyni hızla büyüyor ve dilinde tat tomurcukları gelişmeye devam ediyor. Akciğerler ağaç dalları gibi kalından inceye doğru nefes kanallarını ve kanalcıklarını geliştiriyor. Yine akciğerde yüzey gerilimi azaltıp rahat şişme ve sönmeyi sağlayan deterjan benzeri bir madde olan “Sürfaktan” salgılanmaya başlıyor. Bebeğin cildi hala daha ince ve saydam, ama bu yakında değişmeye başlayacak. Bu hafta bebeğinize Ayrıntılı Ultrason yani Tarama Ultrason muayenesi yapılmalıyız. Açıkçası tepeden tırnağa, en ince ayrıntısına kadar bebeğinizi inceler ve herhangi bir anatomik anomalisi olup olmadığını anlarız. Yine bu haftada 4 Boyutlu Ultrason ile size artık daha çok insana benzeyen bir bebek göstereceğiz. “Şeker yükleme testi” bu haftalarda yaptırmanız gereken bir test. Eğer bir problem varsa diyet ve uygun tedaviyle sizin ve bebeğinizin şekerin kötü etkisinden korunmanız sağlanır.

30-32 cm ve 600-650 gr lık bir bebekle karşı karşıyasınız. O artık yutmasını geliştirdi, hıçkırıyor, duyuyor, derisi renklendi ve kalınlaşmaya başladı. Siz eskisi kadar rahat hareket edemeyebilirsiniz. Saçlarınız dökülüyor biliyorum. Uygun beslenme gıda takviyeleri ile bu saç kaybını minimale indirmeliyiz. Doğumdan sonra işler yoluna girecek üzülmeyin. Artık bebek isimleri araştırmaya başlamanın zamanı geldi. En güzel bebeğe en güzel isim…. Kolay gelsin…..

Bebeğinizin kulaklarındaki sinir ağı eskisinden daha iyi gelişmiş ve daha duyarlıdır. O artık sizin sesinizi ve ortamda sohbet edenleri duyabilir. O teneffüs ve ciğerlerin gelişimi için gerekli olan amniyon sıvısının küçük miktarlarını solunum yollarına alır ve verir. Bu sözde solunum hareketleri doğum sonrası alacağı ilk nefes için hazırlık hareketleridir. Boyu 33-35 cm ve kilosu 750-850 gr dır. Eğer bir erkek bebek taşıyorsanız, testisleri skrotum içine inmeye başlıyor ki bu yaklaşık 2-3 gün sürecek bir gezi….. İç çamaşırınızda göreceğiniz lekelenme tarzı bir kanama “Erken Doğum Eylemi”nin bir habercisi olabilir. Genelde kan basıncı hamilelerde düşük olur. Eğer sistolik kan basıncınız 130 mmHg ve üzeri,diastolik kan basıncınız 90 mmHg ve üzeri oluyorsa bu bir PREEKLAMPSİ habercisi olabilir. Alt bacaklarda gode bırakan ödem, idrarda protein atılımı ve yüksek kan basıncı ile giden anne ve bebek sağlığı için çok tehlikeli bir hastalıktır. LÜTFEN BİZİMLE BAĞLANTI KURUNUZ!!!!!! Sırt ağrıları bu trimestrde sık gördüğümüz sorunlardandır. Kalça bölgesindeki eklemler yumuşayıp gevşerler. Bu doğum için bir hazırlık mekanizmasıdır. Artan uterus agırlığı ile ağırlık merkeziniz değişir. Farkında olmadan karnı yukarı kaldırmaya ve sırtınızı geriye atmaya başlarsınız. Bu nedenle de sırt ağrıları oluşur. Yine egzersizler, istirahat ve masaj önerilir.

Bu hafta bebeğiniz 900-1000 ağırlığında ve 36-38 cm boyundadır. Uyuyor ve düzenli aralıklarla uyanıyor, gözlerini açıp kapayarak hatta belki de parmaklarını emiyor. Daha fazla beyin dokusu gelişmekte olan bebeğinizin beyni şimdi çok aktif. Akciğerleri hala olgunlaşmamış olsa da, işleyiş yeteneğine sahiptir. Bebek şimdi doğacak olsa çok fazla yaşam desteğine ihtiyacı olur. Kas krampları ve yagın kas ağrıları,sırt bel ve bacak ağrıları görülür. Kramplar artık daha çok rahatsızlık verir. Egzersiz, masaj ve istirahat sizi rahatlatacaktır. Yine de sıkıntı giderilemediyse ; tüm bunların bir çözümü olduğunu unutmayın ve bizi arayın!…..

Gebeliğin 28. haftasında başlar ve doğumda biten dönemdir. Bu dönemde doğumun nerede, nasıl, ne zaman başlayacağını ve ne şekilde sonuçlanacağını düşünmeye başlarsınız. En büyük endişeniz doğum ve bebeğinizin sağlığı olduğunu biliyorum. Çünkü ben hem bir Kadın Doğum Uzmanı, hem de bir anneyim. Bu dönem doğum ve bebekle ilgili endişe ve korkularınız anlayışla karşılanmalı, etrafınızdakiler ve doktorunuz tarafından rahatlatılmalısınız. Çok iyi biliyorum ve anlıyorum ki; Doğuma kadar olan sürenin çok çabuk geçmesini istiyor ve bebeğinizi kucağınıza alıp, sevip, öpüp ve koklamak için her geçen gün biraz daha sabırsızlanıyorsunuz. Bu dönemde nefes nefese kalma, kalça,bel ve sırt ağrıları, uyku problemleri, karın ve kalça derisi kaşıntı ve çatlakları, mide yanmaları, hemoroid, idrar kaçırma, kilo artışı karakteristik belirtilerdir. Gebeliğin bu son dönemi en az ilk dönemi kadar sıkıntılı olsada bebeğe kavuşmak için beklenecek süre kısaldığı için anneler daha dirençli davranırlar. Fakat zorlandıkları noktalarda biz her türlü bilgi,deneyim ve becerimizle anne adayımızın yardımına koşmaktayız.

Boyu 38-40 cm ve ağırlığı 1000-1100 gr civarında bir bebekten söz ediyoruz. O artık rahmin içine bir filtreden süzülür gibi giren ışığa göz kapaklarını açıp kapatarak tepki veren bir bebek! Kirpikleri görülmeye başlanır. Vücuduna yağ depolamaya devam eder. Dış dünyaya uyum için beyninde milyonlarca nöronu oluşmuştur. Anne adayı olarak kan grubunuz negatif ve baba adayının kan grubu pozitifse “Kan Uyuşmazlığınız” var , demektir. Gerekli testleri yaptırmalı ve “Anti-D İmmunglobulin G ” uygulamasını yaptırmalısınız. Bacak rahatsızlıkları ve ağrıları artık sizi iyice sıkıntıya sokar. Bacak rahatlatıcı kremlerle kan dolaşımını rahatlatan masajlar, bacağın yukarı kaldırılarak yatılması derdinize biraz çare olacaktır.

Bebeğinizin boyu bu haftada 40-41cm kilosu 1100-1200 gr arasındadır. Bebeğin kasları ve akciğerleri olgunlaşmaya devam eder ve başı gelişmekte olan beyine yer açmak için daha hızlı büyür.Anne adayı olarak bebeğinizin artan besin gereksinimlerini karşılamak için gıdalarla bol bol protein, vitamin C, folik asit, demir almalı, yine bebeğinizin kemik gelişimi için kalsiyumdan zengin beslenmelisiniz. Bu trimesterde günlük yaklaşık 250 miligram kalsiyum bebeğinizin iskelet sistemini sertleşmesi için ona gönderilir. Bebeğiniz bu haftalarda iyice aktifleşti. Eğer sıradışı bir hareket azlığı olursa bizi arayıp durumu mutlaka bildirin. Kabızlık, mide yanması, gaz şikayetleri yine peşinizi bır akmaz. Hemoroid oluşumu özellikle doğum sonrasına kadar sizin için sıkıntı yaratacaktır.Ilık oturma banyoları, lokal hemoroid tedavilerinin yanı sıra, tüm bu sindirim sistemi şikayetleri için liften zengin beslenmeli, bol bol su içmelisiniz. Yatakta sırt üstü yatmak kan basıncınızı düşürmesi açısından sakıncalı olduğu için yan yatmalı ve ayaklarınızı biraz yukarı kaldırmalısınız.

30. haftada bebek yaklaşı olarak 41-43 cm boy ve 1200-1400 gr ağırlıktadır. Beyin gelişimi hızla devam eder. Erişkin görmesinin yirmide biri kadar bir görmesi mevcuttur. Hareketleri seri ve kuvvetlidir. Saçlar ve tırnaklar iyice belirgindir. Kafa büyüklüğü vücuda göre daha normal orandadır. Gebeliğin bu haftasında kendinizi yorgun, uykusuz ve daha sakar hissedebilirsiniz. Ağırlık merkeziniz iyice değiştiği için denge sorunu yaşayabilirsiniz. Eklemleriniz doğuma hazırlık için oldukça yumuşadığından kolayca ayağınızı burkabilir, düşebilir ve elinizdekileri düşürebilirsiniz. Bu nedenle artık daha dikkatli davranmalı kendinizi ve bebeğinizi korumalısınız. Doğum ve bebek için endişeli olmanız doğal ama endişeleriniz çoğaldıysa anksieteye doğru gidiş varsa mutlaka bizimle bağlantı kurmalısınız.Aksi taktirde Loğusa Depresyonu kaçınılmaz olacaktır.

Bebeğiniz bu haftada 43-44 cm boyunda ve 1400-1600 gr ağırlığındadır. Her geçen gün ağırlığı artıp, boyu uzayan ve gittikçe kuvvetlenen bebeğinizin nöronları hızla gelişmekte, akciğerleri olgunlaşmakta, deri altı yağ dokusu kalınlaşmakta ve normal bir yeni doğan görünümüne süratle ulaşmaktadır. Gebeliğin ikinci yarısından beri hissettiğiniz rahminizdeki kasılmalar sıklaştı. Bu kasılmalar yalancı doğum kasılmalarıdır ve BRAXTON HİCKS kasılmaları adını alır. Bu kasılmalar düzensizdir, ritmik değildir ve şiddeti doğum sancılarıyla kıyaslanamayacak kadar zayıftır. Fakat gebelikte sona doğru yaklaşıldıkça Braxton Hicksler daha sıklaşır ve hissedilir hale dönüşürler. Memelerden azar azar süt deşarjları olabilir. Hijyenik meme pedleri kullanın ve meme başı çatlak kremlerine şimdiden başlayın. Unutmayın! Sağlıklı emzirmenin yolu iyi bir meme bakımından geçer.

Bebeğiniz 1700-1900 gr ağırlığa ve 45-46 cm uzunluğa ulaştı. Bu haftadan sonra kilo artışında ivme artışı gözle görülür tarzdadır. Bebeğinizin duyuları iyi bir şekilde çalışır. Dış görünüşü itibarıyle tam bir yeni doğana benzer. Bebekle birlikte büyüyüp yükselen rahim midenize bası yaptığı için, mide sıvınız ve yedikleriniz ağzınıza gelip rahatsız eder ve bazen mide içeriğiniz gece yatarken soluk borunuza bile kaçıp sizi boğulacakmış gibi uykudan uyandırır. Diafragmanıza olan basıyla da nefesiniz sanki size yetmiyomuş hissi meydana gelir. Yüksek yastıkta yatmaya, midenizi çok doldurmamaya ve yemekten en az 3 saat sonra yatmaya özen gösterin!!!!

Bu haftada bebeğiniz 2000-2300 gr ağırlığında ve 47-48 cm uzunluğundadır. Bebeğinizin kafa kemikleri doğum kanalına uyum sağlamak için birbirinin üzerinde kayabilmek için kanamamışlardır. Kafa kemiklerinin bu yapısı bebeklik ve çocukluk döneminde erken yetişkinliğe kadar beynin büyüyüp gelişmesi için bir sigorta gibidir. Vücuttaki diğer dokular gibi bileğinizdeki karpal tünel denilen ve sinirleri geçtiği bu bölgesinin içinde de sıvı tutulumu yani ödem nedeniyle basınç artabilir ve basıya uğrayan sinirler nedeniyle parmak, bilek ve ellerinizde hissizlik ve uyuşukluk olabilir, karıncalanma, ağrı veya yanma veya donuk bir ağrı ortaya çıkabilir. Bu durumda bir ortopediste başvurmalısınız. Ortopedi uzmanı elinizi stabilize etmek için atele alacak ve ellerinizi rahatlatan egzersizler verecektir.

2300-2500 gr ağırlığa ve 48-49 cm ye ulaşan bebeğinizin deri altında biriken kahverengi yağ dokusu onun doğduğu zaman ısı regülasyonunu sağlaması için gereklidir. Santral sinir sistemi ve akciğerleri olgunlaşmaya devam ediyor. Uyku düzeni sağlanmaya başlıyor. Artık doğum pozisyonu olan; başını doğum kanalına doğru yani aşağı kısma getirdi. Sizin için her geçen gün sanki biraz daha zor gibi. Ayaklarınız daha şiş, kilonuz arttı, nefesiniz yetmiyor, çabuk yoruluyor ve tuvalete gidip gelmekten bitap düştünüz. Hatta tuvalete bir televizyon, gereksinimleriniz için bir kaç da eşya koysalar sizin için daha iyi olacak. Bir gün aniden karnınız, kalçanız ve uyluk bölgenizde kaşıntılı kırmızı şişlikler, plaklar fark ederseniz; gebeliğin kaşıntılı ürtiker papüller ve plakları denilen bir durumu (PUPPP) olabilir. PUPPP hamilerin yüzde birinde görülen zararsız ama oldukça rahatsız edici olan bir tablodur. Bu durumda bizimle bağlantı kurduğunuzda bir Dermatoloğa yönlendirileceksiniz. Ayrıca vücudun her yerinde yaygın kaşıntı var ama herhangi bir lezyon yoksa bu bir Karaciğer sorununa işaret edebilir. Derhal bizimle bağlantı kurmalısınız!!!!

2500-2800 gr’ı ve 49-50 cm’i bulan bebeğiniz neredeyse fiziksel gelişimini tamamladı. Böbrekleri tam fonksiyonel çalışır. Karaciger bir kaç atığı temizleyebilir. Sadece akciğer tam olarak olgunlaşmadı. Sürfaktan sentezi hala yetersiz. Bu nedenle bebeğiniz lütfen erken doğmasın. Bundan sonra anneden bebeğe bağışıklık elemanlarının aktarımı, sürfaktan sentezi ve bebeğin kütlesel artşı devam edecek. Gebelik büyüdükçe şikayetleriniz daha da artabilir. Artık uyku, sindirim, boşaltım ve solunum ve duygu problemleri kabus gibi olmaya başlar. Çoğu gebe bitse de kurtulsam moduna girer. Bu haftalar doğumu planlamaya başladığımız haftalardır. Normal doğum için gerekli şartlar oluşmuşsa öncelikle tercihimizdir. Burada bebeğin geliş pozisyonu, ağırlığı, annenin doğum yolunun uygunluğu, anne ve bebeğin sağlık durumları, annenin normal doğuma yaklaşımı….. gibi etkenler rol oynar.

Bebeğiniz 2900-3200 gr ağırlığında ve 50-51 cm boyundadır. Boyut olarak normal bir yenidoğan gibi görünse de halen akciğer gelişimini tamamlanmamıştır. Bu haftada doğan bebekler halen prematür sayılır. Bu nedenle biz gebelik ne kadar term’e yakın sonlanırsa o kadar mutlu oluruz. Bir sürpriz ile karşılaşmamak için anne adaylarımızı 34. haftadan itibaren her hafta muayene ederiz. Bu her hafta yaptığımız ultrason eşliğindeki gebelik muayenesi bize anne ve bebeği doğumdan sağ salimen çıkarma garantisidir. Olabilecek her türlü negatif gelişmeye karşı hazırlıklı olmamızı sağlar. Annemizin sabrının son demleri olduğunu biliyorum. Fakat dişini biraz daha sıkmasını ve bebeğini biraz daha karnında tutmaya çalışmasını diliyorum. Bu haftalarda doğum çantanız tamamen hazır ve kapıya yakın bir yerlerde bulunmalı. Her ne kadar istemesek te bazen erken doğum sürprizi ile karşılaşabiliriz.

Tebrikler!!!! Şu anda olgunluğa erişmiş bir bebek taşıyorsunuz. Bebeğiniz 3300-3500 gr ağırlık ve 50-52 cm lik uzunluktadır. Akciğerleri her ne kadar olgun kabul edilse de biz gebeliğin biraz daha uzamasını yani 38-39 haftadan önce doğumun olmamasını isteriz. Belki bu hafta veya çok yakında midenizde bir rahatlama olur ve daha rahat nefes almaya başlayabilirseniz; bilin ki bebeğinizin başı doğum kanalına yerleşti. Pek yakında büyük an gelecek ve onu kucaklayıp koklama fırsatı bulacaksınız. Tanrım!!! Bu harika bir duygu!!!

Bebeğinizin ağırlığı 3500-3750 gr ve boyu 50-52 cm dir. Amnion sıvısı azalmış, saç ve tırnakları uzamıştır. Kıpırdayacak yeri kalmadığından hareketleri azalabilir fakat böyle deyip geçmemeli hareketlerini takip etmeliyiz. Bunun için basit bir yöntem vardır ki; anne tatlı birşeyler yedikten sonra sol tarafına yatar 10 tane bebek hareketi 2 saat içinde gerçekleşirse bebek sağlıklıdır. Eğer daha kısa sürede 10 hareket sayılırsa 2 saat beklemeye gerek yoktur. Bu basit ama önemli test bebek için hayat kurtarıcıdır. Eğer doğumunuz Planlı Sezaryen ile gerçekleşecek ise en ideal haftadayız. Kararlaştırılan yerde ve saatte planlı bir şekilde bebeğinize kavuşacaksınız. Fakat normal doğum düşünülüyorsa biraz daha beklemelisiniz.

Bu haftada bebeğiniz önceki haftaya göre belirgin bir kütle artışına uğramamıştır. Ağırlığı ve boyu önceki haftayla ya aynı ya da çok az artmıştır. Bebeğinizin akciğerleri tamamen olgunlaşmıştır. Bebeğiniz sadece doğum için bir start beklemektedir. Amnion sıvısı daha da azalmış. Verniks kazeoza kalınlaşmış, saçlar ve tırnaklar daha da uzamıştır. Bu haftalarda bebeğin iyilik halini test etmek gereklidir. Her hafta yapılan ultrasonografide Biyofizik Profil adı verilen özel bir test ile bebeğin iyilik hali değerlendirilir. Yine NST de fetal iyilik halini değerlendirmekte kullanılan bir yöntemdir. Her an doğumunuz başlayabilir. Buna artık hazırlıklı olmalısınız. Ritmik doğum sancılarınız başlayabilir, suyunuz gelebilir, Nişan denen vaginadan kanlı mukuslu bir akıntı gelebilir, kanama başlayabilir. Her şekilde doğum başlamıştır. Planladığımız gibi önce beni arayacak sonra da kararlaştırdığımız hastaneye doğru yola çıkacaksınız.

Evet gebeliğin sonuna geldiniz. Bebeğiniz 3500-3750 gr ağırlığında 52 cm uzunluğundadır. El tırnakları parmak uçlarından daha uzundur. Göğüs duvarı belirginleşir. Memeleri kabarmıştır. Yüzü buruşmaya başlar. Amnion mayii iyice azalmıştır. Eğer bu hafta da doğmaz ise bebeğiniz Sürmatürasyona gidecektir. Yani günü gecikmiş bebek olacaktır. Anne karnında gereğinden fazla kalmak ta eksik kalmak gibi tıbbi sorunlar yaratır. Burada en önemli sorunlardan biri bebeğin yeterli oksijen alamamasıdır. Çünkü anne ile bebek arasında madde alışverişini sağlayan ve bebeği anneye yani hayata bağlayan yapı olan Plasenta artık yaşlanmıştır. Plasenta görevini tam anlamıyla yerine getiremeyince bebek oksijensiz kalır. Amnion mayii tamamen azalır. Bebek anne karnında kakasını yani mekonyum yapar ve sonra mekonyum bebeğin solunum yollarını kirletir. Ortaya “Mekonyum Aspirasyon Sendromu” denilen bebek için akut ve kronik dönemde hayati önem arzeden bir tablo çıkar ki asla arzu ettiğimiz bir tablo değildir. İşte bu nedenlerle 40.gebelik haftasında doğmayan bebek fetal iyilik hali testleri ile neredeyse her gün değerlendirilip, en fazla 10 gün daha beklenip suni sancı verilerek, buna da yanıt vermezse Sezaryen yapılarak doğurtulur. Bizi en çok mutlu eden şey dokuz ay boyunca takip ettiğimiz anne ve bebeğini sağlıklı bir doğumdan sonra sağlıklı bir şekilde evine göndermektir.